Składniki na 6 porcji:
-
200 g świeżych truskawek,
-
galaretka truskawkowa,
-
700 g tłustego twarogu,
-
200 g prażonych płatków migdałowych,
-
100 g masła,
-
100 g cukru,
-
cukier waniliowy,
-
2 żółtka,
-
3 łyżki śmietany 36-proc.,
-
100 g posiekanych kandyzowanych owoców papai i ananasa.
Czas przygotowania: 25 min (schładzać przez noc).
Świeże truskawki (odłożyć kilka do dekoracji) pokrojone wzdłuż na połówki włożyć do miseczki i zalać galaretką (przyrządzoną z 1 i 1/2 szklanki wody). Pozostawić w lodówce lub zamrażalniku, by stężała. Większą foremkę albo średnią miskę wyłożyć przezroczystą samoprzylepną folią.
Przygotować paschę: Zemleć twaróg. Masło, cukier waniliowy i cukier ucierać w makutrze na puch. Dodawać żółtka i twaróg, cały czas ucierając. Masę połączyć ze śmietaną, prażonymi płatkami migdałowymi i posiekanymi kandyzowanymi owocami. 1/4 przygotowanej paschy włożyć na spód miski lub foremki, na środku masy umieścić zastygniętą galaretkę z truskawkami. Całość szczelnie obłożyć pozostałą masą. Wierzch przykryć folią, położyć deseczkę lub talerzyk z ciężkim przedmiotem, umieścić w lodówce i najlepiej schładzać przez całą noc. Gdy pascha zastygnie, wyłożyć i pokroić na kawałki. Udekorować posiekanymi truskawkami.