5 przepisów na odchudzające zupy

Wiele diet odchudzających jest bardzo restrykcyjnych. Właściwie z dnia na dzień wymagają one od nas ograniczenia kalorii do minimum i przyjmowania głodowych porcji jedzenia. Tymczasem, żeby schudnąć, paradoksalnie… musimy spożywać również tłuszcz, bo inaczej nasz organizm wpadnie w „panikę” i zacznie go jeszcze bardziej kumulować. Oto kilka sprawdzonych przepisów Moniki Mrozowskiej na odchudzające… zupy!

Norweska blomkalsuppe

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
  • 4 kromki chleba razowego
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w wywarze warzywnym ok. 10 minut. Masło podsmażamy z mąką na patelni i robimy zasmażkę, którą następnie łączymy z zupą. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Żółtka mieszamy ze śmietaną na jednolitą masę. Kromki chleba kroimy w małą kostkę i podpiekamy na suchej patelni, aż będą chrupiące. Koperek drobno szatkujemy. Żółtka pomieszane ze śmietaną dodajemy do zupy po zdjęciu z gazu (nie gotujemy!) i dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy razowymi grzankami i koperkiem.

Gruzińskie czanachi

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 3 żółte papryki
  • 2 średnie bakłażany
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki i wrzucamy ją na dno garnka z oliwą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na cebulę. Papryki, obrane marchewki i bakłażany również kroimy w kostkę i pomieszane wrzucamy na ziemniaki. Na samej górze układamy ćwiartki pomidorów. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu (bez mieszania) dusimy minimum 1 godzinę. Po tym czasie wszystkie warzywa puszczą soki, ugotują się, ale nie przypalą. Na talerzu posypujemy danie poszatkowaną natką pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku.

Horiatiki, czyli wiejska, grecka zupa

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 2 pory (tylko jasna część)
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 litr wody
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę, ale bez obierania. Pory w cienki plasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na osiem części. Do garnka wlewamy wodę, a następnie wrzucamy wszystkie warzywa poza pomidorami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie dorzucamy pomidory, dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z gazu i na koniec dodajemy oliwę oraz sól i pieprz do smaku.

Marchewkowa

Składniki:

  • 750 g marchewki
  • 300 ml wody
  • duży pęczek świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Marchewki obieramy ze skóry, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Kolendrę szatkujemy. Ugotowaną marchewkę zdejmujemy z gazu i miksujemy na krem. Można zmiksować marchewkę razem z kolendrą albo po prostu posypać zupę dużą ilością kolendry już na talerzu.

Mulligatawny

Składniki:

  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kminu
  • 2 łyżeczki anyżu
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • 200 g ryżu basmatii

Sposób przygotowania: Cebulę drobno szatkujemy, a czosnek wyciskamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy przepłukaną czerwoną soczewicę. Dorzucamy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Obieramy i ścieramy na drobnej tarce imbir, który również dorzucamy do zupy. Dodajemy całą zmieloną mieszankę przypraw oraz kurkumę i gotujemy zupę ok. 15 minut. W tym czasie w drugim garnku gotujemy ok. 10 minut ryż basmati w lekko osolonej wodzie (dwukrotna ilość). Po 15 minutach gotowania zupy dodajemy pomidory, mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zdejmujemy z gazu. Solimy do smaku i miksujemy na jednolity krem. Do miseczek nakładamy trochę ugotowanego ryżu i trochę gęstej zupy.

 

Więcej w książce „Zupy moc” Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.