1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Felietony
  4. >
  5. Na talerzu: grzyby nie tylko na Wigilię

Na talerzu: grzyby nie tylko na Wigilię

Katarzyna Błażejewska-Stuhr (Fot. Krzysztof Opaliński)
Katarzyna Błażejewska-Stuhr (Fot. Krzysztof Opaliński)
Tegoroczna jesień zapewniła obfite plony grzybiarskie. Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu usłyszałam od eksperta w jednym z wywiadów, że grzybki można zbierać, suszyć, ale wartości to one nie mają. Co jest wierutnym kłamstwem.

Spróbuję was przekonać do tego, żeby grzybów szukać przez cały rok. Nie tylko w lasach, ale i na sklepowych półkach, na targach i bazarach. Grzyby podnoszą smakowitość naszych dań, a ponadto są pełne składników odżywczych i substancji, które wpływają chociażby na odporność, sprawność mózgu i wytrzymałość organizmu. Te składniki często wykorzystuje się podczas produkcji leków czy suplementów diety. Mogą być skuteczne w terapii różnych chorób zwanych cywilizacyjnymi, w leczeniu nowotworów czy dolegliwościach sercowo-naczyniowych.

Grzybów jest na świecie około 1,5 milionów (a znalazłam też źródła mówiące o 3 milionach) gatunków. Są wszędzie wokół (i wewnątrz) nas. Stanowią odrębne królestwo organizmów żywych, bo nie są ani zwierzętami, ani roślinami.

Dzięki nim rozkładają się szczątki, grzyby są jak układ trawienny naszej planety. Są w stanie zmetabolizować nawet substancje ropopochodne! Bez nich nie byłoby serów takich jak roquefort czy gorgonzola. Nie byłoby wina, piwa i burbonu. Bywają trujące, mogą zniszczyć wątrobę i nerki, ale jeśli wiemy, które zbierać, nic nam nie grozi! Choć dzieciom lepiej za często ich nie podawać.

Dla niektórych myślenie o grzybach zaczyna się od białej pieczarki z upraw, takiej, która na patelni wypuści bardzo dużo wody (ona akurat nie jest najlepszym przykładem odżywczego działania grzybów), a kończy się na borowikach zbieranych w lesie. Ale są jeszcze przecież boczniaki, soplówki, a także takie okazy jak reish, shitake ( ja dodaję je sproszkowane do kawy, wzmacniając jej działanie pobudzające i odżywiające mózg). Są grzyby chaga (z Syberii, silne przeciwutleniacze, bogate źródło witamin i minerałów), cordyceps (wspierające górne drogi oddechowe, nie bez znaczenia dla libido), maitake (obniżają poziom glukozy we krwi oraz ciśnienia tętniczego), agaricus (ważne w stymulacji układu odpornościowego, cenione w terapii HIV i nowotworowej), hericum (wskazane przy zapaleniu żołądka, nadmiernym zmęczeniu i stresie) czy polyporus (naturalny antybiotyk, poprawiają krążenie limfy i wspierają odporność).

Grzyby jadalne są źródłem białka (mogą mieć go do 90 proc. w suchej masie). Znajdziemy w nich wiele aminokwasów egzogennych, jak: tryptofan, walina, leucyna, izoleucyna, metionina czy treonina.

Bogate są w polisacharydy, kwasy tłuszczowe, witaminy (z grupy B – B1, B3, B5, B6, B12; A, C, E i D2), składniki mineralne (żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, molibden czy selen). Te mikroelementy, które rzadko i w niewielkich ilościach pojawiają się w innych pokarmach. Grzyby to także błonnik pokarmowy. Pełne są związków bioaktywnie czynnych, jak polisacharydy, triterpenoidy i związki fenolowe. Właściwości terapeutyczne zawdzięczają także przeciwutleniaczom – beta-tokoferolowi czy beta-karotenowi. Potwierdzono to choćby w przypadku: boczniaka ostrygowatego, twardziaka jadalnego, pieczarki brazylijskiej (agaricus) i borowika szlachetnego. Wchłaniają substancje z gleby, dlatego ich wartość odżywcza waha się w zależności od terenu, na którym rosną. Pochłaniają też zanieczyszczenia...

Aby pokazać, że grzyb grzybowi nierówny, wspomnę chociażby o tym, że pieczarki mają wysoką wartość FODMAP i mogą być trudne do trawienia, ale już boczniaki mają FODMAP niski.

Mogłabym przejść do coraz częściej opisywanych w literaturze medycznych działaniach grzybów psychodelicznych, ale pozostawię ten temat przynajmniej do czasu zalegalizowania ich w naszym kraju. Tymczasem życzę miłych poszukiwań i smacznego! Czasem w barszczu i dwa grzyby nie zaszkodzą.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka. Autorka bloga kachblazejewska.pl, współautorka książki „Kobiety bez diety. Rozmowy bez retuszu”, Burda Media Polska.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze