1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Felietony
  4. >
  5. Na talerzu: sezon na bób

Na talerzu: sezon na bób

Katarzyna Błażejewska-Stuhr (Fot. Krzysztof Opaliński)
Katarzyna Błażejewska-Stuhr (Fot. Krzysztof Opaliński)
Już w lutym wysiałam pierwsze nasionka, aby jak najszybciej cieszyć się jego smakiem. Uwielbiam różne strączki, gotowana fasolka jaś to u nas w domu częsta przekąska. Ale nic nie równa się ze świeżym bobem!

Gdy tylko pojawiają się na straganach maleńkie i młode nasionka, gotowa jestem zapłacić za nie majątek. Moi synowie zjedzą tyle bobu, ile im dam (dlatego muszę pilnować, żeby nie popękali).

A co takiego kryją w sobie strączki, dlaczego warto po nie sięgać? Bób jest sycący, ma także wiele walorów odżywczych. Jak wszystkie nasiona zawiera sporo białka, ale i węglowodanów, z czego niemal połowa to błonnik. A błonnik jest tym, czego brak większości z nas. Żeby jelita pracowały sprawnie, aby przeciwdziałać wahaniom poziomu cukru, nie czuć głodu, regularnie się wypróżniać, oczyszczać organizm ze szkodliwych substancji oraz zapobiegać nowotworom jelita grubego i odbytu (ale również piersi). Błonnik jest także niezbędny w przeciwdziałaniu chorobie niedokrwiennej serca, karmi nasze bakterie jelitowe i tym samym poprawia odporność oraz nastrój.

Z kolei białko z bobu jest tak cenne, że coraz częściej robi się z niego izolaty i dodaje do różnych produktów dla wegetarian i wegan.

Bób ma w sobie bardzo dużo magnezu, żelaza, miedzi i witamin z grupy B z kwasem foliowym na czele. Dzięki tym składnikom nasz układ nerwowy może działać sprawniej i spokojniej, mniej rzeczy wytrąci nas z równowagi, a jeżeli już, to łatwiej będzie nam się uspokoić i spokojnie spać. To także wartość dla wszystkich dbających o serce.

No i bób nie jest kaloryczny. Porcja wielkości kubka może nas nasycić dzięki białku i błonnikowi, a dostarczy około 200 kcal.

Myślę, że pora przejść do kuchni. Wiem, że wielu z nas lubi bób polany topionym masłem. Ale pamiętajmy – wtedy już nie ziarenka będą winne naszemu przybieraniu na wadze! Zachęcam więc , żeby zmodyfikować przepis i posypać bób jedynie siekanym koperkiem, czosnkiem, odrobiną soli i skropić niewielką ilością oliwy lub dobrej jakości oleju. Bób, szczególnie młody, jadam ze skórką – nie mam problemu z jej trawieniem. Podobnie nie zdejmuję jej, przygotowując kotleciki, które przyrządzam, miksując nasiona ugotowanego bobu z jajkiem, koprem i namoczonym czerstwym chlebem. Jeżeli jednak daję bób do sałatki, to zazwyczaj go obieram, przede wszystkim ze względu na wygląd.

Dodam również, że bób jadłam w ciąży, jadłam, karmiąc piersią i podaję go moim dzieciom od ich pierwszego roku życia, a Tadek dostał go nawet w 10. miesiącu, bo tak się sezony zgrały z jego przyjściem na świat. I nikomu nic złego się nie stało! Próbujcie pomalutku, zadbajcie o mikrobiotę wspierającą trawienie strączków

Osoby starsze też nie powinny się go obawiać, przeciwnie, są badania pokazujące, że cenne składniki w nim zawarte mogą przeciwdziałać rozwojowi choroby Parkinsona!

Gotując bób, posólmy go w ostatniej chwili – dzięki temu nasiona nie będą twarde. Warto do wody dodać koper włoski, kminek, oregano lub rozmaryn – aby zmniejszyć działanie gazotwórcze. I odkryjmy garnek przynajmniej na kilka minut – wtedy również lotne substancje ulecą w powietrze. Im młodsze i świeższe nasiona, tym krócej się gotują – takie prosto z krzaczka gotowe są dosłownie po pięciu minutach.

Z bobu możemy zrobić wszystko – pastę do pieczywa, wspomniane kotleciki, dodać go do wytrawnych muffinek lub zmieszać z pomidorami i mamy szybką oraz odżywczą sałatkę!

Z bobu możemy zrobić wszystko – pastę do pieczywa, wspomniane kotleciki, dodać go do wytrawnych muffinek lub zmieszać z pomidorami i mamy szybką oraz odżywczą sałatkę!

Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka. Autorka bloga kachblazejewska.pl, współautorka książki „Kobiety bez diety. Rozmowy bez retuszu”, Burda Media Polska.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze