1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Felietony
  4. >
  5. Na talerzu: prehabilitacja

Na talerzu: prehabilitacja

Katarzyna Błażejewska-Stuhr (Fot. Krzysztof Opaliński)
Katarzyna Błażejewska-Stuhr (Fot. Krzysztof Opaliński)
Mówi się o tym, że w życiu pewne są tylko śmierć i podatki. Ale jedzenie i chorowanie to też coś, co większości z nas nie ominie. Często zresztą obie te rzeczy są ze sobą silnie powiązane.

Niedawno brałam udział w konferencji dotyczącej roli mikrobioty jelitowej ( jak pasjonuje mnie ten temat i ile w nim ciekawostek, możecie się przekonać, słuchając moich zwierciadłowych podcastów „Jelita – twój drugi mózg”, poniżej znajdziecie kod QR). Jednak ten tekst poświęcam odżywianiu i chorobie. Właściwie żywieniu w chorobie.

Piszę, wierząc, że dotyczy on nas wszystkich – zdrowi mogą zadbać o to, by być gotowi na najgorsze; chorzy mogą wykorzystać wiedzę już teraz.

Nie muszę chyba przekonywać, że „trzeba mieć zdrowie na chorowanie”. Kolejki, badania, oczekiwanie – to wymaga siły! Organizm do walki o zdrowie i życie jest w stanie się zmobilizować, ale wszystko dzieje się jakimś kosztem. Abyśmy mogli zdrowieć, regenerować się, skutecznie pobudzać układ odpornościowy, potrzebujemy energii i składników odżywczych. Gojenie rany po operacji to dodatkowy wydatek energetyczny o wartości 10–20 proc., u chorych na otyłość to zapotrzebowanie będzie jeszcze większe. Stan zapalny, procesy gojenia, wzmożone działanie układu odpornościowego, a co za tym idzie produkcja enzymów, komórek odpornościowych – to wymaga aminokwasów, a więc składowych białka.

Czasem choroba zaskakuje. Jednak zdarza się nam (lub naszym bliskim) przygotowywać do planowanych zabiegów czy operacji. Warto wtedy pomyśleć o tak zwanej prehabilitacji. To proces przygotowujący nas nie tylko do zabiegów chirurgicznych lecz także do rehabilitacji czy wyzwań sportowych. Ważne tu będzie między innymi optymalne odżywienie – uzupełnienie niedoborów, zapewnienie organizmowi jak największej ilości składników odżywczych, aby jak najlepiej regenerować się i zdrowieć.

To przede wszystkim zwiększenie ilości białka, które jest niczym cegły do budowy i regeneracji tkanek. Powinno to odbywać się w granicach rozsądku, ale pamiętajmy, że z wiekiem ilość potrzebnego białka wzrasta, a badania pokazują, że osoby starsze jedzą go za mało. Niedobór białek to zanik mięśni, osłabienie. Pacjent nie ma siły chodzić, gorzej oddycha, a w konsekwencji może zachorować na zapalenie płuc.

Nawodnienie. Podanie kroplówki jest najczęstszym i pierwszym sposobem leczenia – jesteśmy odwodnieni permanentnie. Pijmy wodę, aby choroba nas nie zaskoczyła! Lepsze nawodnienie to chociażby lepiej krążąca krew z lekami i składnikami odżywczymi, ułatwienie dla serca oraz wsparcie układu odpornościowego.

Dobre tłuszcze. Tran na odporność – to znamy. Ale tłuszcze o działaniu zmniejszającym stan zapalny znajdziemy nie tylko w rybach, także w orzechach, oliwie, oleju rzepakowym czy awokado.

Ograniczenie alkoholu (nie ustalono bezpiecznej dawki), przetworzonej żywności oraz cukru. Są to produkty, które mogą wydłużać i opóźniać proces rekonwalescencji.

W ramach prehabilitacji pamiętajmy też o aktywności fizycznej. Dużym problemem, szczególnie u starszych i źle odżywionych pacjentów, są zaniki mięśni. Nie proponuję tu chorym oczekującym na operację startu w maratonach, ale codzienny spacer, a najlepiej kilka, już będzie dobrym treningiem nie tylko mięśni, ale i serca. Ruszając się, pobudzamy krążenie limfy – odpornościowego odpowiednika krwi. To dzięki niej komórki dbające o nasze zdrowie dotrą szybciej do miejsca, gdzie są potrzebne.

Odwiedzając chorych w szpitalu, pamiętajmy, że lepiej jest zaserwować im zbilansowany, zdrowy posiłek dostarczający białek i witamin niż ciastka czy czekoladę. Może kanapka z pastą rybną, a może koktajl zmiksowany z kefirem, kaszą i sezonowymi owocami? A potem przejdźmy się razem po korytarzu, chociaż kilka metrów. To najlepszy prezent, jaki możemy naszym bliskim podarować.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka. Autorka bloga kachblazejewska.pl, współautorka książki „Kobiety bez diety. Rozmowy bez retuszu”, Burda Media Polska.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze