1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Grelina – co to? Jak hormon głodu wpływa na organizm?

Grelina – co to? Jak hormon głodu wpływa na organizm?

(Fot. Brook Pifer/Getty Images)
(Fot. Brook Pifer/Getty Images)
Grelina, czyli hormon głodu, wpływa na nasz apetyt i sprawia, że częściej sięgamy po różnego rodzaju przekąski. To prowadzi do wzrostu masy ciała, a czasem nadwagi oraz otyłości. Od czego zależy poziom greliny i jak go skutecznie obniżyć?

Grelina – co to jest?

Grelina to hormon peptydowy produkowany głównie przez komórki żołądka i trzustki, regulujący apetyt oraz pobudzający uczucie głodu. Jej poziom wzrasta przed posiłkiem, a gdy coś zjemy – zaczyna spadać. Ma ona związek z różnymi procesami fizjologicznymi toczącymi się w organizmie, m.in. z regulacją metabolizmu, wydzielaniem hormonów wzrostu oraz pamięcią i uczeniem się.

Od czego zależy poziom greliny?

Grelina to hormon, którego poziom możemy zbadać z krwi. Do pobrania materiału trzeba się odpowiednio przygotować, np. poprzez wstrzymanie się od jedzenia śniadania. Przed posiłkiem wartości greliny mogą wyjść wyższe. Gdybyśmy z kolei odczuwali sytość, zapewne by znacznie spadły. Warto wiedzieć również, że ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w naszym posiłku może wpływać na wyniki.

Przykładowo: gdy na śniadanie zjemy płatki na mleku z masłem orzechowym i bananem, odczujemy większą sytość niż po spożyciu produktów przetworzonych. Im wyższy indeks sytości, tym niższy powinien być poziom greliny po posiłku.

Hormon głodu jest też ściśle związany z zaburzeniami rytmu dobowego. Jeśli pracujemy w nocy, krótko śpimy lub kładziemy się do łóżka o różnych godzinach i do rana siedzimy przed komputerem, możemy częściej odczuwać głód, a co za tym idzie – chcemy więcej jeść oraz będziemy szybciej przybierać na masie ciała. Ponadto taki tryb życia to też stres oraz napięcie ciała, które wiążą się z krótkotrwałym odczuwaniem sytości lub wręcz przeciwnie – brakiem apetytu.

Czasem wysoki poziom greliny nie wynika z tego, jak żyjemy, tylko z zaburzeń hormonalnych oraz toczących się w organizmie procesów chorobowych. W tym kontekście nie można zapominać o problemach, takich jak cukrzyca, insulinooporność, nadwaga czy otyłość, wrodzony przerost nadnerczy, a także zespół policystycznych jajników (PCOS). Ważne jest wówczas wdrożenie diety, która będzie hamować rozwój choroby podstawowej. Na przykładzie insulinooporności omówiliśmy kwestię żywienia w artykule: Insulinooporność – dieta. Co jeść, a czego unikać przy IO?

Grelina – hormon głodu a otyłość

Wysoka masa ciała bezpośrednio wiąże się z nieprawidłową regulacją apetytu, a co za tym idzie – ze spożywaniem wysokokalorycznych posiłków, aby poczuć sytość. Gdy ośrodek głodu jest zbyt często pobudzany, a grelina nie jest w stanie utrzymać równowagi energetycznej, możemy zauważać przybieranie na wadze.

Hormon głodu wciąż jest przedmiotem badań naukowych i nie został jeszcze do końca poznany. Badania sugerują, że niektóre organizmy są bardziej oporne na jego działanie. Oznacza to, że nie reagują one adekwatnie do zmiany poziomu greliny.

Jak obniżyć poziom greliny?

  1. Spożywaj posiłki o regularnych porach. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko gwałtownego wzrostu poziomu greliny, a co za tym idzie – unikniesz sięgania po przekąski.

  2. Jedz dania bogate w białko. To pomoże ci zwiększyć uczucie sytości.

  3. Postaw na zdrowe tłuszcze i błonnik. Wybieraj produkty, które w połączeniu z wodą pęcznieją, np. płatki owsiane, a także dodawaj do jedzenia otręby, babkę płesznik lub babkę jajowatą.

  4. Wprowadź do swojej codzienności ruch. Spacery, ćwiczenia rozciągające i treningi siłowe mogą regulować poziomy greliny oraz zwiększać uczucie sytości.

  5. Unikaj nadmiernego stresu. Osoby, które żyją w ciągłym napięciu, częściej sięgają po niezdrowe przekąski i jedzą w biegu. Skorzystaj z technik relaksacyjnych, medytacji oraz treningów oddechowych, a zamiast fast foodów wybieraj smart plants – warzywa na stres i mgłę mózgową.

  6. Jedz powoli. Dopiero po ok. 15 min od posiłku do mózgu trafia sygnał o sytości. Spośród dwóch osób, które spożyły tyle samo kalorii, lecz jedna jadła małymi kęsami w spokojnym tempie, a druga szybko bez skupienia na posiłku, to ta pierwsza będzie bardziej najedzona.

  7. Pozwól swojemu ciału się zregenerować podczas snu. Regularny wypoczynek to podstawa zdrowia fizycznego i dobrego samopoczucia.

  8. Unikaj alkoholu, papierosów oraz dużych ilości kofeiny. Wpływają one bowiem na pobudzenie ośrodka sytości.

Jeśli odczuwasz wilczy apetyt, przez co więcej jesz i przybierasz na wadze, przeczytaj jeden z naszych artykułów: Jak kontrolować swoje zachcianki żywieniowe? Choć zawsze powtarzamy: słuchaj swojego ciała, to pamiętaj, że ten wskaźnik nie jest nieomylny. Czasem wysyłane sygnały o głodzie są błędne i wynikają z odwodnienia, myślenia o czymś smacznym czy otaczania się pięknie wyglądającymi produktami. Zawalcz zatem o swoje zdrowie oraz dobre samopoczucie i kontroluj świadomie swój organizm!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze