Składniki
- płatki owsiane 300 g
- posiekane orzechy włoskie 150 g
- migdały w słupkach 40 g
- płatki migdałowe 50 g
- wiórki kokosowe 50 g
- sól 1 łyżeczka
- mielony cynamon 1/4 łyżeczki
- sproszkowany imbir 1/4 łyżeczki
- oliwa z oliwek extra vergine 5 łyżek
- miód kremowany 1 czubata łyżka
- melasa z chleba świętojańskiego 2 łyżki
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce umieścić płatki owsiane, posiekane orzechy oraz migdały (nie dawać wiórków kokosowych). Wymieszać.
Doprawić cynamonem, imbirem oraz solą i ponownie wymieszać.
Dodać oliwę, melasę oraz miód i dokładnie wymieszać. Jeśli używamy gęstego miodu trzeba zwrócić uwagę, aby nie pozostały duże grudki miodu. Mieszając dokładnie pozbędziemy się ich i rozprowadzimy miód równomiernie w całej mieszance.
Mieszankę przełożyć do przygotowanej blaszki.
Piec ok. 40 minut, do czasu, aż granola stanie się złocista i chrupiąca. Co ok. 15 minut przemieszać składniki, żeby równomiernie się przypiekły.
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wmieszać do granoli wiórki kokosowe.
Zostawić do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku (np. słoiku).
Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Granola idealna! Chrupiąca, o bardzo ciekawym posmaku pochodzącym od oliwy z oliwek i melasy z chleba świętojańskiego oraz soli. Zdrowa, bo bogata w orzechy i bez dodatku cukru. Wspaniale komponuje się z jogurtem (zwłaszcza kremowym greckim), ale doskonale smakuje również jako samodzielna przekąska do pochrupania.
Przepis znajduje się również na moim blogu:
(z podanej ilości składników przygotujemy granolę, która wypełni słoik o pojemności 1,5 litra)