Składniki
- świeża rukola 50 g
- nasiona słonecznika 2 łyżki
- oliwa z oliwek extra vergine 2 łyżki + odrobina do pieczenia pomidorków
- czosnek 1 ząbek
- świeżo starty parmezan 2 łyżki
- makaron casarecce (lub inny krótki) 180-200 g
- pomidorki koktajlowe 8-12 sztuk
- suszona bazylia szczypta
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pesto z rukoli:
Rukolę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Porwać na mniejsze części.
Czosnek obrać i pokroić na kawałki.
Wszystkie składniki (oprócz sera) umieścić w pojemniku blendera.
Zmiksować na gładką masę.
Na koniec wmieszać starty ser.
Pieczone pomidorki koktajlowe:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (funkcja grillowania).
Pomidorki koktajlowe przekroić wzdłuż na pół, a następnie ułożyć na blasze (przekrojoną częścią do góry). Skropić oliwą z oliwek extra vergine, posolić, popieprzyć i posypać suszoną bazylią.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom i zapiekać przez ok. 5-7 minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonym wrzątku.
Odcedzić, zachowując filiżankę wody.
Makaron przełożyć z powrotem do garnka ustawionego na małym ogniu.
Dodać pesto z rukoli i kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać przez minutę.
Podawać od razu z ułożonymi na wierzchu pieczonymi pomidorkami.
Podsumowanie przepisu
Prosty i smaczny pomysł na danie makaronowe. Pesto z rukoli ma bardziej wyrazisty, zdecydowany smak niż tradycyjne, bazyliowe
pesto alla genovese. Wyczuwalna jest charakterystyczna goryczka. Pieczone pomidorki to włączenie do całości nowej - kwaskowej - nuty smakowej. Warto spróbować.
Po więcej przepisów zapraszam na:
(składniki na dwie porcje)