Składniki
- pełnoziarnisty makaron soba 150 g
- tofu 180 g
- mrożona zielona fasolka szparagowa 100 g
- kiełki fasoli mung 2 garście
- świeżo starty imbir 2 łyżeczki
- posiekany gruby szczypiorek (z dymki) 2-3 łyżki
- ostra czerwona papryczka 1 sztuka
- olej do smażenia 1 łyżka
- olej sezamowy 1 łyżka
- sos sojowy ciemny 3 łyżki
- ocet ryżowy 1 łyżka
- cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- sezam jasny 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
(składniki podane na dwie porcje)
Sezam uprażyć na złoto na suchej patelni. Odstawić na bok.
Tofu pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 1,5 cm).
Mrożoną fasolkę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić na sitku.
Papryczkę pokroić w cieniutkie plasterki.
Sos sojowy wymieszać z cukrem, octem ryżowym i olejem sezamowym.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Rozgrzać wok lub głęboką patelnię o grubym dnie, a następnie wlać olej do smażenia.
Na rozgrzany olej wrzucić papryczkę i imbir.
Po chwili dodać tofu. Ruszać energicznie patelnią, aby tofu równomiernie obsmażyło się na złoto z każdej strony.
Następnie (po ok. 2 minutach) dodać fasolkę, szczypiorek i kiełki. Wymieszać.
Włożyć ugotowany makaron soba i smażyć wszystko, mieszając, przez ok. minutę.
Zalać przygotowaną mieszanką na bazie sosu sojowego. Wymieszać wszystko dokładnie.
Podawać od razu posypane uprażonymi ziarnami sezamu.
Podsumowanie przepisu
Dania stir-fry to doskonałe rozwiązanie dla osób zabieganych, mających niewiele czasu na przygotowanie posiłków. Proces przygotowania polega na szybkim dodawaniu do woka kolejnych składników, krótkim smażeniu i energicznym mieszaniu.
Po więcej przepisów zapraszam na: