1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Dlaczego warto jeść nabiał?

Fot. Materiały partnera
Fot. Materiały partnera
Mleko i przetwory mleczne to produkty, które są niezwykle pożądane w diecie człowieka. Charakteryzują się one wysoką zawartością składników odżywczych. Zaopatrują nasz organizm w niektóre mikro- i makroelementy oraz niezbędne witaminy: wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, mangan, selen, witaminę B12, B5, D, A i wiele innych. Samo mleko jest cennym źródłem białka, które pełni funkcję budulca, oraz tłuszczu odpowiedzialnego za wchłanianie niektórych witamin.

W chwili narodzin nasze ciało zawiera średnio 25-35 g wapnia. W okresie dojrzewania jego ilość wzrasta i osiąga wartość 1000-1500 g. Ta ogromna różnica musi zostać uzupełniona odpowiednio dobranymi produktami spożywczymi. Nasz organizm wymaga, by codziennie zaopatrywać go w nabiał, który jest źródłem wapnia. Tym bardziej, że jego absorbcja z produktów spożywczych jest niska, tak samo jak ochrona przed wydzielaniem z organizmu.[1] Jeśli zatem chcemy zachować zdrowie, to przez całe nasze życie musimy dbać o to, by nasze codzienne menu uwzględniało pozycje z mlekiem i jego przetworami. Przyjmuje się, że aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie naszemu organizmowi, w ciągu dnia powinniśmy spożywać 2-3 porcje nabiału. Zaopatrując się w niezbędne produkty mleczne, warto zwrócić uwagę na ich jakość. Na jej poziom wpływają wysokiej jakości składniki, charakterystyczne walory smakowe oraz transparentne zasady, na których opiera się cały proces produkcyjny. Nasze produkty: Masło Ekstra, Twaróg tłusty, Twaróg śmietankowy zostały odznaczone certyfikatem systemu „Jakość Tradycja”. Służy on wyróżnianiu produktów wysokiej jakości, w tym produktów charakteryzujących się tradycyjnym składem i sposobem wytwarzania przy zachowaniu wyższych standardów produkcyjnych.

Dodatkowym obowiązkiem producenta wyróżnionych artykułów jest używanie wyłącznie surowców, których pochodzenie jest identyfikowalne i które nie zawierają komponentów GMO. Zachęcamy również do odkrycia zalet prawdziwego mleka krowiego z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Odznaczenie stanowi potwierdzenie, że konkretny produkt spełnia wszystkie rygorystyczne wymagania ochrony zdrowia i ochrony środowiska. Podczas jego produkcji przestrzegano zasad zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych, nie stosowano GMO i chemicznych środków ochrony. Oprócz prozdrowotnego działania, mleko i jego przetwory to przede wszystkim składniki wielu smacznych posiłków. Możemy z nich przygotować pożywne śniadanie, sycący obiad i słodki deser. Wszechstronność ich zastosowania pozwala wkomponować nabiał w nasze całodzienne menu. A wybierając nasze tradycyjne produkty, zyskujemy pewność, że posiłki będą smaczne i zdrowe.

[1] Źródło: dr n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Mleko i jego przetwory – niezbędne produkty w zachowaniu zdrowia, Najnowsze doniesienia na temat spożycia mleka i przetworów mlecznych oraz ich oddziaływania na zdrowie człowieka, Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, Warszawa 2007.

Fot. Materiały partnera Fot. Materiały partnera

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze