Idealnie dobrany podkład nie rozjaśnia oraz nie przyciemnia koloru skóry, ale niemal całkowicie wtapia się w jej naturalny odcień. (fot. iStock)
Podkład do twarzy to niezbędny kosmetyk do makijażu dla niemal każdej z nas. Dobrze dobrany działa cuda – poprawia wygląd skóry, wyrównuje koloryt i podkreśla atuty. Dobrze wiemy, że dobór idealnego podkładu to nie lada wyzwanie. Dlatego przedstawiamy kilka porad dla tych z nas, które zastanawiają się jak dobrać odpowiedni podkład.
Przede wszystkim musimy zapamiętać, że znalezienie idealnego podkładu może okazać się procesem długotrwałym. Nie istnieją bowiem ogólne zasady, dzięki którym, od razu po wejściu do drogerii, będziemy dokładnie wiedziały co sprawdzi się akurat dla nas. Żaden podkład nie działa cudów, nie ma również na rynku kosmetycznym uniwersalnych produktów, pasujących dla każdej z nas. Rekomendacje od przyjaciółek nie zawsze okazują się trafne, a informacje na etykietach zazwyczaj nic nam nie mówią. Jak więc dobrze dobrać podkład? Przedstawiamy kilka wskazówek, które z pewnością to ułatwią!
Jak dobrać podkład do cery – co jest najważniejsze?
Zastanów się, jakie dokładnie masz oczekiwania wobec produktu. Nie wymagaj od niego, by w cudowny sposób wyrównał strukturę twojej skóry, bo jego podstawowym zadaniem jest wyrównanie wyłącznie jej kolorytu. Spróbuj określić typ swojej cery – czy jest sucha, przetłuszczająca się, czy mieszana. Jeśli twoja skóra nie jest mocno sucha, ani nadmiernie przetłuszczająca się możesz używać niemal każdego podkładu. Pamiętaj jednak, by zoptymalizować jego właściwości – przykładowo, jeśli używasz matującego podkładu zadbaj o mocno nawilżający krem, by uniknąć przesuszenia.
Żeby dobrze dobrać podkład do cery musimy zwracać uwagę na każdy produkt, który nakładamy na naszą twarz. Ważne jest to, jakiego kremu i bazy używamy na co dzień oraz w jaki sposób skórę pielęgnujemy i czy jest to zgodne z jej potrzebami. Krem i baza powinny być możliwie lekkie, tak, by podkład jak najlepiej się na nich utrzymywał. Jednak w doborze podkładu zdecydowanie najważniejsze są dwie jego cechy – kolor i właściwości.