Co jeść podczas ciąży? I jak wykorzystać dobrodziejstwa wiosny?
Oto kilka wskazówek, jak zdrowo odżywiać się podczas ciąży.
- warzywa zielone, strączkowe, cytrusy - to podstawa, jeśli chcemy przyswajać dużo witaminy B9, czyli kwasu foliowego, który jest niezbędny zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.
- czerwone mięso, drób, ryby - źródła żelaza, których niedobór powoduje niedokrwistość, a w efekcie - niedotlenienie dziecka.
- produkty wzbogacone o jod, jak woda mineralna wzbogacona o ten składnik - jod decyduje o rozwoju umysłowym naszego dziecka.
- orzechy, oleje roślinne, pestki słonecznika i ziarna zbóż - źródło witaminy E, która decyduje o prawidłowym rozwoju ciąży i terminowym porodzie.
- pestki dyni, groch, śledzie, ogórek, seler - zawierają cynk niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Cynk jest trudno przyswajalny, dlatego warto zapytać lekarza o odpowiednie suplementy diety.
- mleko, mięso, ser żółty, produkty zbożowe, rośliny strączkowe - źródła magnezu, fosforu i wapnia, to podstawa dla przyszłej mamy.