Relacje Dlaczego dorosłe dzieci i rodzice nie potrafią się dogadać? Terapeutka rodzinna wskazuje 4 kluczowe przyczyny
Psychologia Jak wykorzystać stres na swoją korzyść? 7 sprawdzonych sposobów od byłego więźnia, dziś cenionego eksperta od zdrowia psychicznego
Spotkania Lenny Kravitz podał swoją receptę na dobre i szczęśliwe życie. Tak 60-letni muzyk dba o wewnętrzny spokój
Sztuka „Po tym wszystkim już nigdy nie będziesz sobą”. Wystawę Joanny Ambroz będzie można zobaczyć w Warszawie
Filmy Mistrz Sorrentino znowu czaruje. „Bogini Partenope” to zachwycające arcydzieło o pięknie, miłości i wolności
Seriale „Stracisz zmysły i poczucie rzeczywistości” – serial „Czarne lustro” powraca z 7. sezonem. Zobacz zwiastun nowych odcinków
Moda To koniec pewnej epoki. Donatella Versace po 30 latach ustępuje ze stanowiska dyrektorki kreatywnej Versace
Pielęgnacja Te lekkie i nieobciążające produkty odmienią twoją pielęgnację. 7 kosmetyków naturalnych, które polecamy na wiosnę
Perfumy Wiśniowe perfumy największym trendem sezonu. 6 kuszących zapachów, które sprawią, że nie przejdziesz niezauważona
Włosy Baby bangs powracają. Sprawdź, jak nosić klasyczną grzywkę Audrey Hepburn w nowoczesnym wydaniu
WIDEO „Cały pakiet się liczy. Nie tylko: ty i ja”. O związkach długodystansowych | „Porozmawiajmy o miłości z Ewą Woydyłło”, odc. 5
WIDEO „Brak ojca to też wzorzec”. Krzysztof Zalewski o trudnej relacji ze swoim tatą | „Bliski kadr”, odc. 9
WIDEO Z kamerą w atelier projektantki: Gosia Baczyńska świętuje 25-lecie powstania pierwszej kolekcji
WIDEO „Jak mi jest ze sobą?”. Magdalena Chorzewska o pytaniach, które rozwijają inteligencję emocjonalną | „Bliski kadr”, odc. 8
Podcasty Co robi z nami ukryty stres? Kasia Miller: „U podłoża chorób leży nasza grzeczność” [„Przerwa na kawę z Kasią Miller”, s. 5, odc. 7]
Podcasty Jak przerabiać toksyczne myśli? Kasia Miller: Wymyśliłam 5 kroków [Przerwa na kawę z Kasią Miller s. 5, odc. 6]
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli Kuchnia Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli bon.appetit.malgorzaty 19 kwietnia 2013 Składnikiziemniaki na gnocchi 80 dag (6-7 dużych)siezy, młody szpinak na gnocchi na gnocchi 200 - 300 gżółtka od jajek na gnocchi 2 szt. ser ricotta na gnocchi 250 gbiały twaróg, pełnotłusty na gnocchi 200 gmąka pszenna na gnocchi 3 czubate łyżki + do podsypywaniasól, pieprz na gnocchi do smakuser gorgonzola na sos 150-200 gśmietanka kremówka 30 % na sos 100 mllistki świeżej szałwii na sos ki;ka listkównitki szafranu albo kurkuma na sos pół łyżeczki (dla koloru)pieprz na sos do smakudodatkowo tarty parmezan 2 łyżkidodatkowo olej odrobina do gotowaniaSposób przygotowaniaGnocchi: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy a potem dokładnie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. mieszamy. Następnie gdy ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy ser ricottę twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze sola i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka a następnie nakłuwamy widelcem by nadać odpowiedni wzorek. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z sosem. Sos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. Gnocchi polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem.Podsumowanie przepisuZ włoskiego " gnocchi" w dosłownym znaczeniu znaczą ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :) Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Przepis na doskonałość. Zofia Cudny, autorka bloga Make Cooking Easier, zdradza sekrety kuchni francuskiej
Comfort food wyklucza stres wokół jedzenia, to ważne w czasach dietetycznych obsesji – podkreśla współautor książki „Ottolenghi kojąco”
Już nie pistacja ani matcha. Najmodniejsze smaki 2025 roku są słodkie jak ulepek i zaskakująco proste
3 przepisy z najnowszej książki Jamiego Olivera „Po prostu Jamie”, które zachwycają prostotą i niebywałym smakiem