1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem

Składniki
  • ciasto francuskie 1 szt.
  • ser ricotta 250 g
  • wydrylowane wiśnie (mogą być z kompotu) 1 szklanka
  • masa marcepanowa 200 g
  • biały rum 100 ml
  • cukier biały 1 łyżka
  • jajko 1 szt.
  • rodzynki 2 łyżki
Sposób przygotowania
Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. 
Podsumowanie przepisu
Wszystkie pyszne, słodkie składniki w jednym deserze.... :)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze