Składniki
- 400 g mąki Składniki na ciasto
- 30 g drożdży Składniki na ciasto
- 4 łyżki oliwy z oliwek Składniki na ciasto
- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) Składniki na ciasto
- pół łyżeczki soli Składniki na ciasto
- szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) Składniki na ciasto
- 150 g sera koziego dodatki do pizzy
- 3 świeże figi dodatki do pizzy
- ok 200 g świeżego szpinaku dodatki do pizzy
- 200 g kurek dodatki do pizzy
- 2 ząbki czosnku dodatki do pizzy
- 1 mały kartonik pasty pomidorowej dodatki do pizzy
- suszone oregano - 1 łyżka dodatki do pizzy
- świeża bazylia - kilka listków dodatki do pizzy
- sól, pieprz dodatki do pizzy
- granulowany czosnek dodatki do pizzy
- oliwa - do smażenia dodatki do pizzy
- łyżka masła - do smażenia dodatki do pizzy
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)
dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:
150 g sera koziego3 świeże figiok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach)200 g kurek2 ząbki czosnku1 mały kartonik pasty pomidorowejsuszone oreganoświeża bazyliasól, pieprzgranulowany czosnekoliwa łyżka masła
sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano.
szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Kurki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i granulowanego czosnku.
Figi kroimy na ósemki
Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią.
Podsumowanie przepisu
Dla wielbicieli pizzy i kurek :)