Psychologia Twoja seksualność to siła. Czego mogą nas o niej nauczyć nauki Wschodu? Komentuje Wojciech Eichelberger
Kultura „Kos” Pawła Maślony ze Złotymi Lwami na 48. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Oto pełna lista laureatów
Uroda Nawilżaj, odżywiaj, rozpieszczaj – skóra po lecie zasługuje na domowe spa. 10 nowości dla odwodnionej cery
Zdrowie Mózg ostry jak brzytwa. Jak ćwiczyć, by z wiekiem zachował sprawność? Radzi dr Asia Podgórska
WIDEO Bez gniewu trudno jest o zmianę. O nagrodzonym Złotymi Lwami na 48. FPFF filmie „Kos” opowiada reżyser Paweł Maślona
WIDEO Siostrzeństwo to poczucie bezpieczeństwa. Marta Nieradkiewicz i Monika Sobień-Górska o filmie „Lęk”
WIDEO Kinga Dębska o filmie „Święto ognia”: „Kino jest po to, aby zobaczyć świat z innej perspektywy”
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Botoks, kwasy, nici. Więcej, mocniej, wyraźniej – czy od medycyny estetycznej można się uzależnić? Rozmowa z dr. Michałem Feldmanem
Podcasty Podcast „Zdrowie psychiczne. Twoja głowa w twoich rękach”, odc. 2: Zanim myśli samobójcze przejdą w działanie. Rozmowa z suicydolożką Małgorzatą Łubą
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Podcasty Podcast „Zdrowie psychiczne. Twoja głowa w twoich rękach”, odc. 1: Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Rozmowa z dr. hab. Sławomirem Murawcem
Zwierciadlo.pl > Kuchnia Kuchnia Pasztet z królika i konfitura z czerwonej cebuli bon.appetit.malgorzaty 24 maja 2013 Składnikimięso z 1 królika (do pasztetu ) 1-1,5 kgsurowy boczek (do pasztetu ) 500 gsłonina (do pasztetu ) 500 gdrobiowa wątróbka (do pasztetu ) 500 g + podroby królikawłoszczyzna na rosół (do pasztetu ) 2 marchewki, 2 cebule, 1 por, pół selera, 1 pieruszkaziela angielskie (do pasztetu ) 3 szt.liście laurowe (do pasztetu ) 2 szt.sól, pieprz (do pasztetu ) do smakujajka (do pasztetu ) 2 szt. gałka muszkatołowa (do pasztetu ) pół łyżeczkimajeranek suszony (do pasztetu ) 2 łyżkiząbki czosnku (do pasztetu ) 2 szt. duże czerwone cebule (do konfitury) 4 szt.cukier trzcinowy (do konfitury) 2 łyżki ( u mnie z melasą)porto (do konfitury) 100 mlsuszony tymianek 1 łyżkasól i pieprz (do konfitury) do smaku (uwaga ostrożnie) :)łyżka masła (do konfitury) do smażeniaboczek w plastrach (do pasztetu) 100 gSposób przygotowaniaPASZTET: Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach około 2 h. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy 15 minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sprawdzać na bieżąco. KONFITURA: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec dodajemy cukier, dobrze mieszamy aż cukier się skrystalizuje a potem dodajemy ocet winny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny. Podsumowanie przepisuPasztet z królika od święta i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek :-P Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Nigdy się nie poddawać, tylko iść do przodu małymi krokami – przepis na sukces Nobu Matsuhisy. Rozmowa z legendarnym szefem kuchni