Psychologia Życiowe problemy nie dają ci spać? Zamiast się stresować, zadaj sobie te 3 pytania. Pomogą ci odzyskać spokój i kontrolę nad emocjami
Psychologia Jak pielęgnować intuicję, aby pomagała nam w życiu? Pytamy socjolożki Dorotę Peretiatkowicz i Katarzynę Krzywicką-Zdunek
Psychologia „Nie lubię lata. Mam ADHD i czuję się wtedy gorzej”. Oto 6 rzeczy, które pomagają zachować równowagę
Spotkania Kim jest Jennifer Lopez? Portret kobiety, która uczyniła wszechstronność swoim największym atutem
Wywiady Monica Bellucci: „Żeby się czemuś dogłębnie poświęcić - karierze czy miłości - trzeba być fighterką”
Filmy Te filmy wywołają prawdziwą burzę. Sprawdź, jakie tytuły powalczą w tym roku o Złote Lwy na festiwalu w Gdyni
Sztuka Wrażliwość na człowieka, nastrój, anegdotę i kompozycję. Odszedł Tadeusz Rolke, prekursor fotografii reportażowej
Filmy Takiego dokumentu o motoryzacji jeszcze nie było. Adrien Brody rusza na linię montażową Porsche
Moda Kolorowe stroje sportowe, które wyglądają jak „do zjedzenia”. Wśród nich mango, pistacja, espresso. Który wybierzesz dla siebie?
Uroda 7 najgorętszych trendów w manicurze na lato 2025. Hailey Bieber i Sabrina Carpenter już mają swoje ulubione
Pielęgnacja Nie wiesz, jak prawidłowo dbać o skórę? Zalando i paryska specjalistka od pielęgnacji skóry Sophie Carbonari przyjdą ci z pomocą
Makijaż Malowała Björk i Kate Moss, teraz współpracuje z polską marką INGLOT. Światowej sławy makijażystka Val Garland stworzyła looki dla każdego
Pielęgnacja Egzosomy, czyli „kurierzy” młodości – nowy, przełomowy składnik anti-aging. Czy może być naturalną alternatywą dla botoksu?
WIDEO „Ludzie nie wiedzą, kiedy zaczyna się ciąża”. Doktor Tadeusz Oleszczuk obala mity dotyczące płodności | „Jak zdrowie”, odc. 4
WIDEO „Jak masz 40 lat, to przeżyłeś dopiero 20”. AbradAb i Bartek Młynarski o zawodowej filozofii, która trzyma w ruchu | „zaTASKowani 2”, odc. 2
WIDEO „Desperacja jest najgorszym doradcą”. O samotności, autosabotażu i plusach bycia singlem | „Rób to bez presji”, s. 2, odc. 2
WIDEO „Mam lustro, które mnie wyszczupla i gwarantuje dobry humor”. Łukasz Nowicki o fatshamingu i psychoterapii | „Mężczyzna jest człowiekiem”, odc. 3
Podcasty Co robi z nami ukryty stres? Kasia Miller: „U podłoża chorób leży nasza grzeczność” [„Przerwa na kawę z Kasią Miller”, s. 5, odc. 7]
Podcasty Jak przerabiać toksyczne myśli? Kasia Miller: Wymyśliłam 5 kroków [Przerwa na kawę z Kasią Miller s. 5, odc. 6]
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Pasztet z królika i konfitura z czerwonej cebuli Kuchnia Pasztet z królika i konfitura z czerwonej cebuli bon.appetit.malgorzaty 24 maja 2013 Składnikimięso z 1 królika (do pasztetu ) 1-1,5 kgsurowy boczek (do pasztetu ) 500 gsłonina (do pasztetu ) 500 gdrobiowa wątróbka (do pasztetu ) 500 g + podroby królikawłoszczyzna na rosół (do pasztetu ) 2 marchewki, 2 cebule, 1 por, pół selera, 1 pieruszkaziela angielskie (do pasztetu ) 3 szt.liście laurowe (do pasztetu ) 2 szt.sól, pieprz (do pasztetu ) do smakujajka (do pasztetu ) 2 szt. gałka muszkatołowa (do pasztetu ) pół łyżeczkimajeranek suszony (do pasztetu ) 2 łyżkiząbki czosnku (do pasztetu ) 2 szt. duże czerwone cebule (do konfitury) 4 szt.cukier trzcinowy (do konfitury) 2 łyżki ( u mnie z melasą)porto (do konfitury) 100 mlsuszony tymianek 1 łyżkasól i pieprz (do konfitury) do smaku (uwaga ostrożnie) :)łyżka masła (do konfitury) do smażeniaboczek w plastrach (do pasztetu) 100 gSposób przygotowaniaPASZTET: Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach około 2 h. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy 15 minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sprawdzać na bieżąco. KONFITURA: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec dodajemy cukier, dobrze mieszamy aż cukier się skrystalizuje a potem dodajemy ocet winny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny. Podsumowanie przepisuPasztet z królika od święta i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek :-P Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Włoska kuchnia z polskim twistem. Ewa Szczęsna, znana influencerka kulinarna, zdradza sekrety swojej kuchni
Przepis na doskonałość. Zofia Cudny, autorka bloga Make Cooking Easier, zdradza sekrety kuchni francuskiej
Comfort food wyklucza stres wokół jedzenia, to ważne w czasach dietetycznych obsesji – podkreśla współautor książki „Ottolenghi kojąco”
Już nie pistacja ani matcha. Najmodniejsze smaki 2025 roku są słodkie jak ulepek i zaskakująco proste