Podczas Halloween nie może zabraknąć dyni! Warto, by pojawiły się nie tylko w postaci lampionów, ale także jako składnik zdrowego menu. Oto przepis na napój dyniowy z dodatkiem herbaty.
Dynia ma niezwykłe walory smakowe, a przede wszystkim jest bardzo pożywna. Dostarcza organizmowi witaminy A, B oraz C, a także sód, potas, magnez, wapń i żelazo. Co ciekawe, występuje w ponad 750 odmianach, więc pole do kreatywności w kuchni jest naprawdę nieograniczone.
Składniki
3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze
¾ szklanki gorącej wody
¼ szklanki purée z dyni
2 szklanki mleka migdałowego
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu gryczanego
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Podsumowanie przepisu
Jak zrobić purée z dyni? Małą dynię umyj, przekrój i dokładnie wyjmij wszystkie pestki. Pamiętaj również o usunięciu ogonka. Następnie pokrój ją na ćwiartki i połóż na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut. Dynię ostudź, wydrąż miękki miąższ łyżką, a następnie zblenduj go.
Sposób przygotowania napoju: Zaparz 3 torebki herbaty Ahmad Tea Cinnamon Haze w ¾ szklanki gorącej wody przez 3 minuty. Po wyjęciu wyciśnij dokładnie torebki, by uzyskać pełnię smaku. Do ¼ szklanki purée z dyni wlej esencję herbacianą i ubij za pomocą trzepaczki. Następnie podgrzej w garnku na średnim ogniu. W tym samym czasie, w drugim małym rondelku, podgrzej mleko migdałowe, dodaj ziarenka wanilii oraz miód gryczany. Podgrzewaj składniki prawie do momentu wrzenia. Puree dyniowe z esencją herbacianą rozłóż do dwóch kubków, a następnie wlej do nich podgrzane mleko migdałowe. Napój posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Podawaj gorący.