Składniki na 3 porcje.
Jedna porcja ma 412 kcal.
Wysoka zawartość jodu.
Przepis pochodzi z książki „Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka”.
Składniki
- 1 kg małych młodych ziemniaków,
- 3 średnie pietruszki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól do smaku.
sos:
- sok z 1 limonki,
- ½ czerwonej ostrej papryki,
- 3 łyżki białego octu winnego,
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
- łyżka drobnego cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki imbiru w proszku,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na mniej więcej trzycentymetrowe kawałki. Podgotowane ziemniaki i pokrojoną pietruszkę mieszamy w misce z oliwą i odrobiną soli, a następnie wykładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 200 stopni, aż warzywa mocno się przyrumienią (ok. 15 minut).
Ząbek czosnku wyciskamy i mieszamy w miseczce z octem, sokiem z limonki, octem, miodem, cukrem, imbirem i posiekaną papryczką. Sos możemy przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą i smak będzie głębszy.
Upieczone warzywa polewamy sosem. Ozdabiamy listkami bazylii.