1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. 25 X ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

25 X ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

fot. iStock
fot. iStock
Zobacz galerię 3 zdjęcia
Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem. 

Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia!  Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!

Świderki z krewetkami i fetą

 

Składniki na 2 porcje:

  • krewetki - 300 g
  • makaron Lubella Świderki - 250 g
  • wino białe, półsłodkie - 150 ml
  • masło klarowane - 100 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula dymka - 1 szt.
  • mini papryczka chili - 1 szt.
  • sól, pieprz - do doprawienia
  • feta, natka pietruszki - do posypania
Na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy dymkę. Dodajemy sprasowany czosnek, chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Kiedy krewetki się zetną, wlewamy wino i smażymy 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem Lubella Świderki, a na wierzch kruszymy fetę oraz posypujemy posiekaną natką.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze