Podobno najbardziej zdradliwy jest wilczy głód, który dopada nas w najmniej spodziewanych momentach. Nie pozwól się zaskoczyć - zawsze miej przy sobie zdrową i sycącą przekąskę. Oto 3 sprawdzone przepisy na domowej roboty calzone.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g pieczarek
- 200 g białej cebuli
- 4 łyżki masła
- sól i dużo pieprzu do smaku
Sposób przygotowania: Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Cebulę kroimy na pół a następnie na cienkie talarki. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z cebulą na maśle z odrobiną soli na złocisty kolor, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 min. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 6 kawałków, z których zagniatamy kulki. Każdą z kulek wałkujemy na blacie posypanym mąką na cienki placek.
Na połowie każdego placka układamy po 5 łyżek podsmażonych pieczarek z cebulą. Doprawiamy, a następnie składamy na pół i zagniatamy ranty (ja robię falbankę).
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni (góra/dół) przez ok. 10 minut, aż ciasto się mocno przyrumieni.
Do środka takich "pierogów" możecie włożyć właściwie wszystko. Ja jestem wielką fanką bułki warszawskiej, która wypełniona jest farszem pieczarkowo-cebulowym, polecam zatem tę wersję. Polubicie ją na 100%!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g pieczarek
- 200 g sera cheddar
- 3 łyżki masła
- sól do smaku
Sposób przygotowania: Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle z odrobiną soli na złocisty kolor przez ok. 10 minut. Ser ścieramy na grubej tarce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 6 kawałków, z których zagniatamy kulki. Każdą z kulek wałkujemy na blacie podsypanym mąką na cienki placek.
Na połowie każdego placka układamy po 3 łyżki podsmażonych pieczarek i po 3 łyżki startego sera. Doprawiamy, a następnie składamy na pół i zagniatamy rant. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni (góra/dół) przez ok. 10 minut, aż ciasto się mocno przyrumieni.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 plasterków sera maasdamer
- 2 kulki sera mozzarella pokrojone w plasterki
- 12 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 duże pieczarki
- czosnek niedźwiedzi
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 6 kawałków, z których zagniatamy kulki. Każdą z kulek wałkujemy na blacie podsypanym mąką na cienki placek.
Na połowie każdego placka układamy plasterek maasdamera i 2 plastry mozzarelli, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, dwie duże szczypty czosnku niedźwiedziego i kilka plasterków pieczarek. Doprawiamy, a następnie składamy na pół i zagniatamy rant.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni (góra/dół) przez ok. 10 minut, aż ciasto się mocno przyrumieni.
Więcej przepisów na zdrowe przekąski w tym m.in. chleb, babeczki, pasty, kanapki, pasty itp. znajdziecie w książce " Zdrowe przekąski" Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło. Książkę możesz kupić
TUTAJ