1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepisy na domowej roboty calzone

Zobacz galerię 5 zdjęć
Podobno najbardziej zdradliwy jest wilczy głód, który dopada nas w najmniej spodziewanych momentach. Nie pozwól się zaskoczyć - zawsze miej przy sobie zdrową i sycącą przekąskę. Oto 3 sprawdzone przepisy na domowej roboty calzone.

Calzone po warszawsku

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g pieczarek
  • 200 g białej cebuli
  • 4 łyżki masła
  • sól i dużo pieprzu do smaku
Sposób przygotowania: Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Cebulę kroimy na pół a następnie na cienkie talarki. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z cebulą na maśle z odrobiną soli na złocisty kolor, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 min. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 6 kawałków, z których zagniatamy kulki. Każdą z kulek wałkujemy na blacie posypanym mąką na cienki placek.

Na połowie każdego placka układamy po 5 łyżek podsmażonych pieczarek z cebulą. Doprawiamy, a następnie składamy na pół i zagniatamy ranty (ja robię falbankę).

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni (góra/dół) przez ok. 10 minut, aż ciasto się mocno przyrumieni.

Do środka takich "pierogów" możecie włożyć właściwie wszystko. Ja jestem wielką fanką bułki warszawskiej, która wypełniona jest farszem pieczarkowo-cebulowym, polecam zatem tę wersję. Polubicie ją na 100%!

Calzone z pieczarkami i serem

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g pieczarek
  • 200 g sera cheddar
  • 3 łyżki masła
  • sól do smaku
Sposób przygotowania: Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle z odrobiną soli na złocisty kolor przez ok. 10 minut. Ser ścieramy na grubej tarce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 6 kawałków, z których zagniatamy kulki. Każdą z kulek wałkujemy na blacie podsypanym mąką na cienki placek.

Na połowie każdego placka układamy po 3 łyżki podsmażonych pieczarek i po 3 łyżki startego sera. Doprawiamy, a następnie składamy na pół i zagniatamy rant. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni (góra/dół) przez ok. 10 minut, aż ciasto się mocno przyrumieni.

Calzone serowe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 plasterków sera maasdamer
  • 2 kulki sera mozzarella pokrojone w plasterki
  • 12 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3 duże pieczarki
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 6 kawałków, z których zagniatamy kulki. Każdą z kulek wałkujemy na blacie podsypanym mąką na cienki placek.

Na połowie każdego placka układamy plasterek maasdamera i 2 plastry mozzarelli, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, dwie duże szczypty czosnku niedźwiedziego i kilka plasterków pieczarek. Doprawiamy, a następnie składamy na pół i zagniatamy rant.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni (góra/dół) przez ok. 10 minut, aż ciasto się mocno przyrumieni.

 

Więcej przepisów na zdrowe przekąski w tym m.in. chleb, babeczki, pasty, kanapki, pasty itp. znajdziecie w książce " Zdrowe przekąski" Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło. Książkę możesz kupić TUTAJ

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze