1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Jajecznica po polsku z kurkami i marynowanymi szyjkami rakowymi

Jajecznica po polsku z kurkami i marynowanymi szyjkami rakowymi

Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Składniki dla 4 osób: 8 wiejskich jaj, 100 g pokrojonego chudego boczku, 2 pokrojone w kostkę szalotki, 200 g świeżych oczyszczonych kurek, 100 g marynowanych szyjek rakowych bez zalewy, 1 pęczek koperku 4 opiekane lub grillowane kromki wiejskiego chleba, sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek i cebulę. Po kilku minutach dodać kurki i smażyć, od czasu do czasu mieszając. Jajka wybić do miski i wymieszać. Masę jajeczną wlać na patelnię, dodać szyjki rakowe, wymieszać i doprawić do smaku. Lekko ściętą jajecznicę przełożyć na ciepłe pieczywo, posypać świeżo siekanym koperkiem i czarnym pieprzem.

Przepis z książki Roberta Sowy Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami”, Wydawnictwo Zwierciadło.

Książka już do kupienia w naszej księgarni.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze