Składniki. Ciasto: 3 blaty biszkoptowe do tortu, 1 słoik konfitury malinowej, 15 g drobno zmielonych orzechów włoskich,
15 g drobno zmielonych orzechów laskowych, 200 ml gorącego mleka
400 g masła, 30 g cukru pudru,
6 żółtek,
Poncz: 200 ml herbaty, sok z ½ cytryny, 1 łyżka cukru, 100 ml rumu
Składniki ponczu mieszamy i podgrzewamy, po czym dokładnie polewamy blaty biszkoptowe.
Do miski wkładamy orzechy i zalewamy ciepłym mlekiem. Za pomocą robota kuchennego ucieramy ze sobą dokładnie masło, cukier i żółtka. Następnie dodajemy masę orzechową. Tak przygotowany krem odstawiamy na 30 minut, aby smaki się połączyły.
Na paterze do toru kładziemy pierwszy blat i smarujemy go z wierzchu konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy drugi blat i smarujemy go połową kremu orzechowego. Przykrywamy go ostatnim trzecim blatem. Pozostały krem wykorzystujemy do posmarowania tortu z zewnątrz. Tort najlepiej przybrać świeżymi owocami.