1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Obiad noworoczny - smacznego Nowego Roku

(Fot. Stock Food)
(Fot. Stock Food)
Zobacz galerię 7 Zdjęć
Zapominamy o diecie, odpuszczamy liczenie kalorii, mniej myślimy o tym, czego na co dzień nam nie wolno. Tylko w jednej sprawie nie idziemy na kompromis: składniki mają być najwyższej jakości. Bo tylko wtedy potrawy osiągną pełnię smaku.  

Pieczony kapłon z jabłkami i gruszkami

1 kapłon ( może być pularda albo dobry wiejski kurczak) ważący do 2 kg 20 g masła 4 gruszki 4 jabłka - najlepiej golden delicious 1 cytryna 1 główka czosnku 3 gałązki rozmarynu 1 liść laurowy 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sól, pieprz

 Fot. Sunray Photo Fot. Sunray Photo

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kroimy nieobraną główkę czosnku w poprzek, a cytrynę na dwie części. Solimy i pieprzymy tuszkę – smarujemy skórę 1 łyżką oliwy i masłem. Przekładamy kapłona z połówką cytryny do dużego naczynia do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę 50 minut, polewając regularnie odrobiną wody. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na pół. Dodajemy owoce do piekącego się drobiu, układając je po 50 minutach od rozpoczęcia pieczenia wokół tuszki. Skrapiamy oliwą i podgrzanym płynnym miodem. Dorzucamy do brytfanny rozmaryn i liść laurowy. Pieczemy kapłona, aż skórka stanie się złota, a owoce się skarmelizują.

Zapiekanka z łososia i ziemniaków z koperkiem i kaparami

600 g fileta łososia bez skóry pokrojonego w kostkę około 3 cm, 1 kg ziemniaków do pieczenia, obranych, pokrojonych w cienkie plastry, 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, 1 pęczek koperku, umytego i drobno posiekanego, 300 ml śmietany kremówki 36-proc., 125 ml mleka 3,6-proc., 2 jajka, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki masła do wysmarowania formy

 Fot. Stock Food Fot. Stock Food

Naczynie do pieczenia o wymiarach około 25 × 35 cm smarujemy  masłem.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W rondelku mieszamy mleko, śmietanę i jajka. Dodajemy 3/4 posiekanego koperku, kapary oraz czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Na dnie przygotowanego naczynia układamy połowę ziemniaczanych plasterków, dodajemy połowę łososia, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzch wykładamy resztę łososia. Całość zalewamy masą śmietanową z koperkiem i kaparami. Pieczemy od 45 do 50 minut, aż całość się zetnie i zarumieni. Przed podaniem na stół posypujemy pozostałym koperkiem i świeżo mielonym pieprzem .

Sałatka radicchio z gruszkami, rukolą, kandyzowanymi orzechami włoskimi i winegretem musztardowym

2 główki sałaty radicchio umyte, wysuszone, podzielone na liście, 1 gruszka lukasówka, umyta, wysuszona, pozbawiona gniazd nasiennych, pocięta w plasterki, 1 szklanka rukoli umytej i wysuszonej, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki orzechów włoskich.

sos: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy extra virgin.

 Fot. Stock Food Fot. Stock Food

Składniki winegretu przelewamy do zamykanego naczynia (np. słoika ). Energicznie mieszamy, aż powstanie jednorodna emulsja. Odstawiamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Cukier wsypujemy do niewielkiego rondla, podgrzewamy na średnim ogniu, aż się rozpuści, co jakiś czas delikatnie mieszając (jedna, dwie minuty). Gdy zacznie przybierać złotawy kolor, dodajemy orzechy. Mieszamy tak, by cukier równomiernie je pokrył. Orzechy wykładamy na przygotowaną blachę, oddzielając je od siebie (nie jako jedną bryłę). Pozostawiamy do ostygnięcia. Kruszymy na nieco mniejsze kawałki. Na talerzu układamy liście radicchio, dodajemy pokrojone plastry gruszki i liście rukoli. Całość posypujemy kandyzowanymi orzechami. Przed podaniem polewamy musztardowym winegretem.

Pieczona pierś z kaczki z dynią i klementynkami

4 piersi z kaczki 5 lub 6 klementynek  (ew. mandarynek) 1 mała dynia najlepiej potimarron - pomarańczowa w kształcie sakiewki 120 cukru 40 g całych orzechów laskowych 20 g masła 3 łyżki oliwy 400 ml soku z klementynek (może być pomarańczowy) 400 ml wywaru drobiowego 120 ml octu czerwonego wina 1 gałązka rozmarynu i /albo 4 gałązki suszonej lawendy sól, pieprz

 Fot. Sunray Photo Fot. Sunray Photo

Sos z klementynek: do rondla stojącego na średnim ogniu wsypujemy cukier. Robimy bursztynowy karmel, co trwa około pięciu minut, dodajemy ocet winny i redukujemy na malutkim ogniu przez pięć minut, do momentu, gdy karmel osiągnie konsystencję gęstego  syropu. Wlewamy sok z klementynek lub sok pomarańczowy, zagęszczamy do 3/4 objętości. Dolewamy wywar drobiowy i redukujemy przez następne dziesięć minut, usuwając pianę. Sos musi być gęstawy i ciągnący.

Prażymy orzechy na suchej patelni przez kilka minut. Studzimy i gnieciemy na grube kawałki. Odkładamy na bok.

Myjemy dynię. Jeśli to gatunek potimarron, nie trzeba jej obierać, wystarczy usunąć pestki. Kroimy na kawałki równej wielkości.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nacinamy skórę na mięsie ostrym nożem w kratkę na skos, solimy, pieprzymy mięso, posypujemy jego wewnętrzną stronę orzechami (kilka zachowując na później). Składamy dwie piersi z orzechami w środku, obwiązujemy jak mięso na pieczeń. Pieczemy do 20 minut, zależnie od tego, jaki stopień upieczenia chcemy osiągnąć. Wyjmujemy mięso, przykrywamy folią aluminiową. Kładziemy kawałki dyni na blasze wyłożonej pergaminem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą, mieszamy i pieczemy od dziesięciu do 15 minut.

W tym czasie obieramy klementynki i dzielimy je na cząstki. Mieszamy z listkami rozmarynu i lawendy, wrzucamy na masło rozpuszczone w dużym rondlu. Smażymy przez pięć minut. Dorzucamy upieczoną dynię. Delikatnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.

Kroimy piersi z kaczki w plastry, podajemy z klementynkami i dynią, polane sosem z klementynek i posypane orzechami.

Pieczony indyk w warzywach

udziec z indyka ważący około 1,7 kg, 650 g drobnych małych ziemniaków, 1 pęczek marchewek (lub 8–10 małych marchewek), kilka małych kalarep albo innych sezonowych warzyw, 150 ml wywaru warzywnego, 7 gałązek tymianku, 7 małych liści laurowych, 3 łyżki oliwy, 1 płaska łyżeczka przyprawy 5 Smaków.

 Fot. Sunray Photo Fot. Sunray Photo

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Obieramy i myjemy warzywa. Nacinamy niezbyt głęboko ziemniaki, w nacięcia wsuwamy źdźbło tymianku i listek laurowy.

Udziec nacieramy pieprzem i solą, następnie smarujemy go oliwą i posypujemy przyprawą 5 Smaków. Wkładamy do dużej brytfanny i pieczemy 45 minut. Po tym czasie rozkładamy wokół indyka warzywa. Skrapiamy pozostałą oliwą i odrobiną wywaru warzywnego. Pieczemy dalej przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu skrapiając bulionem. Potrawę podajemy bardzo gorącą.

Pistacjowa Pavlova z kremem różanym i owocami

4 jaja, 250 g cukru, 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu winnego, 60 g posiekanych pistacji, 600 ml śmietanki kremówki, 250 g crème fraîche, 3 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżka wody różanej, 3–4 nektarynki, 250 g malin.

 Fot. Stock Food Fot. Stock Food

Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem, stopniowo dodając po 1 łyżce cukru do uzyskania gładkiej i błyszczącej piany. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną, ocet oraz 3/4 pistacji i delikatnie łączymy. Masę wykładamy na odrysowany okrąg, wyrównujemy i posypujemy resztą pistacji. Pieczemy przez godzinę i 30 minut, studzimy przy uchylonym piekarniku. Śmietankę łączymy z crème fraîche, cukrem pudrem i wodą różaną. Ubijamy na sztywno mikserem. Ostudzoną bezę przekładamy na talerz, a na jej wierzchu rozsmarowujemy śmietanowo-różany krem. Dekorujemy plasterkami nektarynek oraz malinami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze