1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa marchewkowa

Ma wiele twarzy - idealna jest z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, jak i odświeżającej pomarańczy. My podajemy przepis na wersję podstawową - wariacje zależą od waszej inwencji!

600 gram  (6 dużych) marchewki,

dwa średnie ziemniaki,

1 cebula,

1 litr bulionu,

2 łyżki masła,

pół szklanki śmietanki

Rozgrzewamy masło (możemy pomieszać je z odrobiną oliwy lub oleju) i wrzucamy na nie drobno posiekaną cebulę. Do lekko podsmażonej dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki i marchewkę. Po paru minutach podsmażania zalewamy delikatnie bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Podstudzamy i mieszamy ze śmietanką. Miksujemy całość. Przyprawiamy wedle uznania.

 

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze