1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pascha wielkanocna

Ten niezwykły deser nierozerwalnie kojarzy się z Wielkanocą, choć jego rozmaite wariacje z powodzeniem można jeść i na co dzień, a tym bardziej od święta...

- 50 dag tłustego białego sera trzykrotnie mielonego - 15 dag masła - 4 żółtka - dwie trzecie szklanki cukru - pół szklanki gęstej śmietany 30-36% - opakowanie cukru waniliowego - bakalie

Żółtka ucieramy ręcznie lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. W osobnej misce ucieramy masło i powoli dodajemy do niego ser na przemian z masą jajeczną. Na koniec dodajemy ulubiony zestaw bakalii - to od nich będzie zależał smak paschy. Ilośc bakalii musimy dostosować do naszych upodobań.

Gotową masę wykładamy na wyłożone gazą (paroma  warstwami!) sitko, lub doniczkę, która ma otwór w dnie, obciążamy od góry nakładając na masę deseczkę lub talerzyk i wkładamy do odcięknięcia do lodówki. Idealnie będzie ja tam zostawić co najmniej 12 godzin.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze