Ten niezwykły deser nierozerwalnie kojarzy się z Wielkanocą, choć jego rozmaite wariacje z powodzeniem można jeść i na co dzień, a tym bardziej od święta...
- 50 dag tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- dwie trzecie szklanki cukru
- pół szklanki gęstej śmietany 30-36%
- opakowanie cukru waniliowego
- bakalie
Żółtka ucieramy ręcznie lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. W osobnej misce ucieramy masło i powoli dodajemy do niego ser na przemian z masą jajeczną. Na koniec dodajemy ulubiony zestaw bakalii - to od nich będzie zależał smak paschy. Ilośc bakalii musimy dostosować do naszych upodobań.
Gotową masę wykładamy na wyłożone gazą (paroma warstwami!) sitko, lub doniczkę, która ma otwór w dnie, obciążamy od góry nakładając na masę deseczkę lub talerzyk i wkładamy do odcięknięcia do lodówki. Idealnie będzie ja tam zostawić co najmniej 12 godzin.