Sposób przygotowania
Marchewkę dokładnie myjemy, odcinamy natkę. Nie obieramy młodej marchewki. Kroimy ją w kawałki.
Bulion wlewamy do garnka i dodajemy marchewkę, gotujemy, aż będzie miękka. Wszystko miksujemy na jednolitą gładką masę.
Doprawiamy solą, pieprzem i korzeniami. Do gorącej zupy dodajemy masło.
Zupę przelewamy do wazy lub talerza. Dekorujemy grzankami lub natką marchewki.
Składniki
- 6 plastrów udźca wołowego (pokrojone w poprzek włókien)
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 3 sztuki ogórka kiszonego pokrojonego w ćwiartki
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- sól i pierz
- 4 łyżki mąki
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 300 ml bulionu
Sposób przygotowania
Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem (szczególnie brzegi), solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą; układamy boczek, cebulę i ogórki, brzegi zakładamy do środka i zwijamy w roladę. Obtaczamy w mące i obsmażamy na tłuszczu.
Podlewamy winem i bulionem, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170°C) na 45 minut.
Podajemy z kluskami śląskimi oraz sosem powstałym podczas pieczenia.
Składniki
- ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki od razu dokładnie przeciskamy przez praskę. Studzimy. Ziemniaki wykładamy na talerz i uklepujemy.
Wykrawamy czwartą ich część, odkładamy. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości, ile wyjęliśmy ziemniaków.
Dodajemy jajko oraz odłożone ziemniaki, całość solimy, łączymy składniki w gładkie ciasto. Formujemy kulę.
Odrywamy po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formujemy w dłoniach kulkę. Palcem robimy małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładamy na ściereczkę.
Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum i wkładamy kluski.
Trzymamy je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Uważamy, aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką, a nie poszarpaną powierzchnię.
Składniki
- 2 główki sałaty lodowej
- 1 pęczek młodych rzodkiewek
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- kapary do smaku
- 50 g groszku cukrowego
- ocet z kwiatów czarnego bzu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sałatę i warzywa myjemy dokładnie i suszymy.
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w dowolną wielkość.
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Rzodkiewki oddzielamy od natki i kroimy wedle uznania.
Sałatę układamy na półmisku. Dekorujemy warzywami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
Składniki
- 720 g mąki migdałowej
- 160 g cukru pudru
- 300 g melasy z agawy
- 20 ml wody różanej
- 2 g skórki otartej z limonki
- 50 g kakao do obtoczenia
- 50 g pudru z malin
Sposób przygotowania
Mąkę migdałową wsypujemy do blendera i pulsacyjnie mielimy na puder.
Przesypujemy do miski i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Formujemy kulki lub batony.
Obtaczamy w kakao lub pudrze malinowym (może być dowolność w wyborze posypek i dekoracji).