1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dania z pałacowego menu proponuje Bogdan Gałązka, historyk i kucharz

(Fot. Robby Cyron)
Co powiecie na podróż w czasie? Zapraszamy na obiad do polskiego dworku!

Zupa krem z młodej marchewki

według Jana Szyttlera

Składniki

  • 3 pęczki młodej marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pietruszka posiekana do dekoracji
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 200 g masła
  • do smaku: sól, pieprz
(Fot. Robby Cyron)

Sposób przygotowania

Marchewkę dokładnie myjemy, odcinamy natkę. Nie obieramy młodej marchewki. Kroimy ją w kawałki.

Bulion wlewamy do garnka i dodajemy marchewkę, gotujemy, aż będzie miękka. Wszystko miksujemy na jednolitą gładką masę.

Doprawiamy solą, pieprzem i korzeniami. Do gorącej zupy dodajemy masło.

Zupę przelewamy do wazy lub talerza. Dekorujemy grzankami lub natką marchewki.

Zrazy wołowe

Składniki

  • 6 plastrów udźca wołowego (pokrojone w poprzek włókien)
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 3 sztuki ogórka kiszonego pokrojonego w ćwiartki
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól i pierz
  • 4 łyżki mąki
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 300 ml bulionu

(Fot. Robby Cyron)

Sposób przygotowania

Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem (szczególnie brzegi), solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą; układamy boczek, cebulę i ogórki, brzegi zakładamy do środka i zwijamy w roladę. Obtaczamy w mące i obsmażamy na tłuszczu.
Podlewamy winem i bulionem, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170°C) na 45 minut.
Podajemy z kluskami śląskimi oraz sosem powstałym podczas pieczenia.

Kluski śląskie

Składniki

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki od razu dokładnie przeciskamy przez praskę. Studzimy. Ziemniaki wykładamy na talerz i uklepujemy.

Wykrawamy czwartą ich część, odkładamy. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości, ile wyjęliśmy ziemniaków.

Dodajemy jajko oraz odłożone ziemniaki, całość solimy, łączymy składniki w gładkie ciasto. Formujemy kulę.

Odrywamy po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formujemy w dłoniach kulkę. Palcem robimy małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładamy na ściereczkę.

Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum i wkładamy kluski.

Trzymamy je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Uważamy, aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką, a nie poszarpaną powierzchnię.

Sałata zielona

Składniki

  • 2 główki sałaty lodowej
  • 1 pęczek młodych rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • kapary do smaku
  • 50 g groszku cukrowego
  • ocet z kwiatów czarnego bzu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sałatę i warzywa myjemy dokładnie i suszymy.

Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w dowolną wielkość.

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Rzodkiewki oddzielamy od natki i kroimy wedle uznania.

Sałatę układamy na półmisku. Dekorujemy warzywami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.

Marcepan

Składniki

  • 720 g mąki migdałowej
  • 160 g cukru pudru
  • 300 g melasy z agawy
  • 20 ml wody różanej
  • 2 g skórki otartej z limonki
  • 50 g kakao do obtoczenia
  • 50 g pudru z malin
(Fot. Robby Cyron)

Sposób przygotowania

Mąkę migdałową wsypujemy do blendera i pulsacyjnie mielimy na puder.

Przesypujemy do miski i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Formujemy kulki lub batony.

Obtaczamy w kakao lub pudrze malinowym (może być dowolność w wyborze posypek i dekoracji).

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze