1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa z porów

Ta zupa to kulinarny klasyk.

dwa duże pory 1/2 kg ziemniaków dwie łyżki masła dwie cebule 1 l warzywnego bulionu pól szklanki kwaśnej śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Rozgrzej masło, wrzuć pokrojone w plasterki pory i cebulę. Duś przez ok. 15 minut do czasu aż będą miękkie na małym ogniu, mieszając, ewentualnie podlewając niewielką ilością wody. Dodaj bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez ok. 10 -15 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gdy ostygnie, dodaj posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę.  

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze