Słynna podróżniczka i pisarka Claudia Roden przez wiele lat zbierała kulinarne inspiracje, odwiedzając różne kraje śródziemnomorskie. Tak powstała książka „Mediterranea. Kuchnia słońca” pełna zachwycających zdjęć oraz przepisów na dania, dzięki którym – nawet jeśli na zewnątrz jest szaro i deszczowo – w waszej kuchni zagości słońce. Z okazji premiery wydawnictwa prezentujemy trzy z nich.
Słodko-kwaśna cukinia z grilla z miętą
Kulinarną spuścizną po Arabach, którzy przybyli na Sycylię w IX wieku, jest m.in. połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Poniższe danie z cukinii, zucchine in agrodolce alla menta, doskonale komponuje się z ricottą – i ten wariant szczerze polecam.
4 porcje
Składniki
- 3 cukinie (łącznie około 800 g)
- oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
- 100 ml octu winnego
- 50 g cukru
- 1 łyżka suszonej mięty
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek extra virgin do podania
Sposób przygotowania
Ustaw opiekacz na wysoką temperaturę, kratkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Cukinie pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Natrzyj je z obu stron oliwą lub olejem, oprósz solą i ułóż na folii. Opiekaj przez około 10 min, odwracając plastry co jakiś czas na drugą stronę, aż staną się delikatne i nieco się zrumienią. Możesz też podsmażyć je na patelni grillowej.
W rondlu podgrzej na średnim ogniu ocet z cukrem i suszoną miętą oraz odrobiną pieprzu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj jeszcze przez 2 min, aby nieco zredukować płyn. Ułóż plastry cukinii obok siebie na półmisku, polej dressingiem octowym, a następnie skrop oliwą.
Ubita ricotta: Dokładnie ubij widelcem 250 g ricotty z 11⁄2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i skórką otartą z 1⁄2 małej cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Prowansalskie spaghetti z krewetkami
Nad Morzem Śródziemnym makaron z owocami morza przyrządza się na niezliczone sposoby. Gdy na potrzeby pewnego artykułu wypytywałam kiedyś włoskich celebrytów o ich ulubione dania z makaronu, większość wymieniała ai frutti di mare, dodając, że przyrządzają je wedle własnego przepisu. Wypróbowałam wszystkie i wszystkie uwielbiam. Ale moja ulubiona wersja jest następująca: makaron gotuję na sposób kataloński w bulionie rybnym (uzyskuję dzięki temu zaskakujący akcent smakowy) i podaję z sosem rodem z Lazurowego Wybrzeża. Mój wnuk Cesar, wielki miłośnik makaronów, doprawia zawsze swoją porcję dużą ilością chili. Czasem dodaję do tego dania także inne owoce morza, jak choćby kalmary czy małże.
4 porcje
Składniki
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego białego wina
- listki z 3 gałązek tymianku
- 1–2 łyżeczki cukru
- spora szczypta chili
- 500 g obranych surowych krewetek tygrysich
- 2 kostki bulionu rybnego
- 400 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń stwardniałe fragmenty przy łodygach. Zmiksuj je blenderem na gładką pulpę.
W szerokim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż cebula stanie się bardzo miękka. Dodaj czosnek, a gdy zacznie się rumienić, wlej pulpę z pomidorów oraz wino i dopraw tymiankiem, cukrem, chili oraz odrobiną soli. Gotuj bez przykrycia przez około 20 min, aż sos zredukuje się i nabierze aromatu. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez minutę, aż zrobią się różowe.
W sporym garnku doprowadź do wrzenia wodę, wrzuć kostki bulionu rybnego, dopraw solą (ostrożnie, bo kostki zawierają już trochę soli) i zamieszaj, aby wszystko dokładnie się rozpuściło. Wrzuć spaghetti i ugotuj al dente, a potem odcedź.
Makaron podawaj polany sosem, skropiony oliwą z oliwek extra virgin i posypany szczyptą natki pietruszki.
Ciasto jogurtowe
Ten lekki, puszysty sernik o orzeźwiającym smaku to specjał z Turcji. Ja i moi krewni robimy go bardzo często – wy też musicie spróbować.
6–8 porcji
Składniki
- masło lub olej słonecznikowy do natłuszczenia formy
- 4 duże jajka (białka oddziel od żółtek)
- 100 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 400 g tłustego jogurtu greckiego
- otarta skórka i sok wyciśnięty z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Natłuść masłem lub olejem okrągłą formę do ciasta (o średnicy około 23 cm) ze zdejmowanym bokiem.
Za pomocą miksera ubij białka na niezbyt sztywną pianę.
W drugiej misce tym samym mikserem utrzyj żółtka z cukrem na gęstą, jasną masę. Dodaj makę, jogurt, otartą skórkę oraz sok z cytryny i utrzyj całość na gładki, jednolity krem.
Delikatnie wlej pianę z białek do masy jogurtowej, a potem przelej całość do przygotowanej formy. Piecz przez 40–45 min, aż wierzch delikatnie się zrumieni – obserwuj ciasto uważnie pod koniec pieczenia, aby go nie przypalić. Podczas pieczenia wierzch ciasta pęknie jak suflet, a potem opadnie.
Odstaw do wystygnięcia, zanim zdejmiesz bok formy i przełożysz ciasto na paterę. Możesz podać je na ciepło lub na zimno.
Polecamy książkę: „Mediterranea. Kuchnia słońca”, Claudia Roden, wyd. Wielka Litera