1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Psychologia
  4. >
  5. Cukrzyca w ciąży

Cukrzyca w ciąży

123RF.com
Cukrzyca może pojawić się w każdym wieku, także wtedy, gdy kobieta spodziewa się dziecka. Dzieje się tak w przypadku 7 proc. ciąż, najczęściej w trzecim trymestrze.

W cukrzycy organizm nie radzi sobie z regulowaniem poziomu cukru. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa insulina - hormon wydzielany przez trzustkę. Gdy po posiłku wzrasta poziom cukru we krwi, produkcja insuliny się zwiększa. Dzięki niej glukoza dostaje się do komórek i jest wykorzystywana jako paliwo. U chorych na cukrzycę produkcja insuliny jest niewystarczająca, a na domiar złego komórki organizmu uodparniają się na jej działanie. Dlatego poziom glukozy we krwi wzrasta, a organizm nie może jej wykorzystać i zaczyna czerpać energię z tłuszczów i białek. Produktem ich spalania są ketony, które powodują zaburzenia w funkcjonowaniu wielu narządów. Szkodliwe dla organizmu są także długotrwałe i częste wahania stężenia cukru we krwi.

Do pewnego stopnia oporność na insulinę to cecha każdej ciąży, gdyż powodują ją substancje wydzielane przez łożysko. Ale tylko u kilku na sto kobiet ciężarnych rozwija się cukrzyca, tych które mają predyspozycje genetyczne. Jeśli w najbliższej rodzinie ktoś już choruje na cukrzycę, to ryzyko zachorowania wzrasta do 30-40 proc. Zagrożone są także osoby z nadwagą, mające nadciśnienie tętnicze, kobiety, które urodziły wcześniej dziecko o wadze powyżej 4 kg, mają 35 lat i więcej.

U matki choroba może nie dawać wyraźnych objawów, chociaż często przejawia się bakteryjnymi lub grzybiczymi infekcjami. Dziecko kobiety z cukrzycą ciążową nieprawidłowo się rozwija - jest zbyt duże jak na swój wiek, ma zaburzone proporcje ciała. Widać to w badaniu USG.

Cukrzycę łatwo wykryć. Lekarz położnik zwykle zleca badanie stężenia cukru we krwi na czczo. Jeśli otrzymany wynik jest nieprawidłowy, zleca test obciążenia glukozą. Mierzony jest wtedy poziom glukozy we krwi na czczo i w dwie godziny po wypiciu 75 g glukozy.

Leczenie cukrzycy ciążowej polega głównie na stosowaniu odpowiedniej diety, czyli ograniczeniu do minimum produktów, które najwydajniej podnoszą poziom glukozy we krwi - słodyczy, białego pieczywa, ryżu, ziemniaków, bananów. Na co dzień trzeba badać poziom cukru za pomocą glukometru. Jeśli dziecko rozwija się normalnie, kobieta do końca ciąży musi utrzymywać dobrą dietę. Gdy jednak mimo ograniczeń dietetycznych poziom glukozy we krwi jest nadal zbyt wysoki, potrzebne są podskórne zastrzyki z insuliny.

Złe leczenie cukrzycy grozi powikłaniami i dla matki (trudny poród, komplikacje położnicze, i dla dziecka (urazy podczas porodu, niewydolność oddechowa, uszkodzenia centralnego układu nerwowego, przerost komór serca). Niestety, cukrzyca ciążowa zwiększa ryzyko, że w kolejnej ciąży problemy się powtórzą, a w późniejszym okresie pojawi się cukrzyca typu 2.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze