Zbudowanie odporności to długi i stały proces, składający się z wielu elementów. Musimy dbać o organizm kompleksowo, aby odwdzięczył się nam prawidłowym funkcjonowaniem i był odporny na bakterie i wirusy. Stosujmy odpowiednio zbilansowaną dietę, bogatą w produkty pełnoziarniste, nabiał, warzywa i owoce, codziennie spędzajmy co najmniej 30 minut na świeżym powietrzu i regularnie się wysypiajmy.
Nie ma magicznej kapsułki na odporność – jest to proces, na który składa się wiele czynników. Organizm trzeba wzmacniać przede wszystkim opierając się na prawidłowej diecie, bogatej w świeże i naturalne produkty. Jak potwierdza dietetyk i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska: „Na co dzień możemy budować swoją odporność przez odpowiednią dietę. To dlatego, że składniki żywności mają właściwości immunomodulujące, to znaczy, że wspierają nasz organizm poprzez stymulowanie układu odpornościowego. Na układ odpornościowy dobroczynny wpływ mają witaminy – np. witamina C, którą można znaleźć w kiszonych ogórkach i kapuście, natce pietruszki, czerwonej papryce czy soku pomarańczowym oraz prowitamina A – obecna w żółtych, pomarańczowych oraz czerwonych warzywach i owocach, np. w soku czy musie marchwiowym. Również niektóre składniki mineralne mają znaczenie w budowaniu odporności, np. magnez, który w znacznych ilościach znajduje się w krajowych owocach. Przyjmując lek stosujemy dawkę zaleconą przez lekarza, tak samo powinniśmy postępować z zaleceniami dietetycznymi – tylko odpowiednia ilość składników znajdujących się w żywności da określony efekt. Stąd należy zjadać dziennie minimum 5 porcji warzyw i owoców, aby osiągnąć określony cel. Oprócz ilości ważna jest różnorodność produktów. Im więcej różnych produktów zjemy, tym więcej aktywnych składników uda nam się dostarczyć do organizmu. Pamiętajmy – nie ma jednego produktu, w którym znajdowałyby się wszystkie składniki pokarmowe. Aby zrealizować zalecenie różnorodności możemy sięgać po produkty gotowe i łatwodostępne, mam na myśli 100% soki i musy owocowe, które mogą stanowić zalecaną porcję warzyw i owoców”.
Witaminy naturalne czy w kapsułkach?
Większość suplementów jest dostępnych bez recepty, o tym czy warto zastąpić nimi naturalne produkty mówi, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska: „ Należy mieć świadomość, że suplementy to skoncentrowane ilości składników, dlatego przed ich użyciem należy poradzić się lekarza. Stosowanie suplementów diety powinno być ostatecznością. Budowanie odporności warto zacząć od wzbogacenia diety w produkty, które są źrodłem tych samych składników w bezpieczniejszej i smaczniejszej formie. Badania naukowe potwierdzają, że składniki pokarmowe łatwiej wchłaniają się z naturalnych produktów, dlatego ich skuteczność może być większa”.
Naturalne rozwiązania są dla naszego organizmu najlepsze. Dlatego w okresie zimowym, gdy nie wszystkie surowe owoce i warzywa są smaczne i dostępne, nie bójmy się spożywać ich w innej, wygodnej formie, ale ciągle naturalnej. 100% soki oraz musy owocowe i warzywne są świetną alternatywą dla warzyw i owoców szczególnie w okresie zimowym. Przepisy prawa polskiego i unijnego zabraniają dodawania do nich substancji słodzących, barwników czy sztucznych aromatów, a do soków owocowych i pomidorowych również cukrów. Dzięki zaawansowanemu procesowi pasteryzacji zachowują większość wartości odżywczych z owoców i warzyw. Co więcej są łatwo dostępne i świetnie smakują.
Wysypiaj się
Równie ważnym elementem budowania oporności jest odpowiednia ilość snu. Dr Agnieszka Kozioł Kozakowska potwierdza: „Wysypianie się jest bardzo ważne, ponieważ w trakcie snu w naszym organizmie zachodzi wiele procesów, m.in. regeneracja komórek i tkanek, dzięki wydzielanemu w trakcie snu hormonowi wzrostu. Zbyt mała ilość snu negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną, ponieważ organizm produkuje wiecej kortyzolu – hormonu stresu. Zaburzenia snu sprawiają, że obniża się odporność. Idealnie byłoby, aby każdy znalazł czas na krótką 15-30 minutową drzemkę w ciągu dnia, a jeśli jest to nierealne, to warto chociaż zadbać o dobry sen w nocy. Wystarczająca ilość godzin snu dla każdego z nas może być różna, nie tylko czas ma jednak znaczenie, ale również efektywność”.
Spacery wzmocnią organizm!
Mimo iż dni są krótkie, nie dajmy się zimowej chandrze. Wbrew mało zachęcającej pogodzie postarajmy się znaleźć chwilę na przynajmniej półgodzinny spacer. Przebywanie na świeżym powietrzu dotlenia organizm, dzięki czemu łatwiej mu walczyć z wirusami i bakteriami. Istotne jest także regularne wietrzenie pomieszczeń, w których przebywamy. „Szczególnie zimą, gdy pomieszczenia są ogrzewane i powietrze jest bardzo suche, wysuszone błony śluzowe nosa i gardła są bardziej podatne na infekcje. Dlatego warto dbać o cyrkulację powietrza właśnie poprzez wietrzenie pomieszczeń“, zaleca ekspert
mat.pras.kampanii