Czy osoby pijące regularnie herbatę mogą być zdrowsze od tych, którzy jej unikają? Okazuje się, że
tak. Napar ten wpływa bowiem korzystanie na całe ciało, m.in. na: zęby, serce, mózg czy układ
krążenia.
Warto zauważyć, że herbata dzięki obecności przeciwutleniaczy wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed wolnymi rodnikami, a także zmniejszając ryzyko uszkodzeń komórek oraz materiału genetycznego. Ponadto, dermatolodzy i kosmetolodzy podają, że związki zawarte w herbacie zbawiennie wpływają na kondycję skóry, a także znacznie spowalniają proces jej starzenia.
Eksperci Ahmad Tea London przygotowali zestawienie najbardziej pożądanych właściwości zdrowotnych herbaty, wynikających z oddziaływania substancji śladowych, oraz mikroelementów i witamin zawartych w liściach herbacianych.
Teina (kofeina) – wzmacnia ukrwienie i pobudza przemianę materii. Dodatkowo zwiększa koncentrację i poprawia sprawność układu krążenia.
Garbniki (tanina) – zbawiennie wpływają na układ pokarmowy w przypadku niestrawności.
Dodatkowo uspokajają i pozytywnie działają na układ nerwowy.
Fluor – wpływa na zęby, wzmacniając szkliwo. Ponadto chroni uzębienie przed próchnicą.
Wapń - reguluje pracę serca i pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi.
Polifenole – skutecznie chronią organizm przed chorobami nowotworowymi
Teofilina - pobudza działanie serca i układu krwionośnego.
Teobromina – korzystnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu.
Witaminy z grupy B (tiamina, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, ryboflawina) –
niezbędne w procesie dorastania u dzieci i nastolatków. Ponadto sprzyjają utrzymaniu żywotności osób starszych.
Pamiętajmy jednak, aby dzienna porcja naparu herbacianego nie przekraczała pięciu filiżanek. Herbata spożywana w nadmiarze może - jak wszystko! - wywołać negatywne skutki.