1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Bądźmy odporni

fot. materiały prasowe klienta
fot. materiały prasowe klienta
W czasach, gdy odporność staje się kluczowa na co dzień, warto mieć w domu rybę z puszki.

Ostatnie tygodnie upływają całej ludzkości pod tematem: ludzka odporność względem chorób. Dieta to z bardzo ważny element utrzymania dobrej odporności. Uświadomiliśmy sobie, jakie zagrożenia dla ludzi niesie m.in. nieprzestrzeganie zaleceń dotyczących zdrowego stylu życia, a także głębokie przekonanie o dokonywanych przez ludzkość epokowych postępach. A jednak – od lat pewne zasady pozostają niezmienne. Warto się wsłuchać uważnie w naturę ludzkiego organizmu.  

Woda, błonnik i sposoby naturalne

Po pierwsze: dla utrzymania dobrej odporności organizmu człowiek potrzebuje wody. Nasz organizm składa się z niej w 50-70%, jest ona istotna w procesach metabolicznych, a także służy jako rozpuszczalnik dla większości substancji. Jeśli dojdzie do niedoborów wody w organizmie, to uczucie pragnienia nie jest najgorszym, co może się nam przytrafić. Pogarsza się wtedy cera, a więc maleją też zdolności obronne skóry. Jest ona wówczas mniej odporna na wnikanie do głębszych warstw skóry zarówno metali ciężkich, jak i na rozwój wielu patogenów, które mogą ją atakować. Z kolei sucha skóra zwiększa ryzyko powstawania ran i otarć, a to już bardzo krótka droga do wnikania drobnoustrojów poprzez ranę, aż do krwi. Zatem nie lekceważmy zaleceń i wypijajmy rekomendowane co najmniej 1,5 litra płynów dziennie.

Błonnik jest znany z wielu prozdrowotnych właściwości, ale skupmy się zwłaszcza na fakcie, że błonnik wiąże w jelicie jony szkodliwych metali ciężkich i ksenobiotyków (substancji obcych, pozostałości leków i produktów przemiany materii). Dlatego w diecie na odporność nie może zabraknąć świeżych owoców, warzyw, strączków i produktów pełnoziarnistych. Znajdujący się w nim błonnik, po przejściu przez układ pokarmowy, wspomoże organizm w wydalaniu szkodliwych związków mogących ograniczać procesy odpornościowe.

Jeśli chcemy dodatkowo wspomóc naszą odporność, to nie można zapominać o: miodzie (źródło enzymów działających przeciwbakteryjnie i antywirusowo), kurkumie (najsilniejszej pod względem przeciwutleniającym przyprawie świata), a także o źródłach witaminy C: natce pietruszki, dzikiej róży, papryce czy cytrusach. Okazuje się bowiem, że regularne dbanie o wysoką ilość witaminy C w diecie ma wpływ na skrócenie czasu infekcji, gdy ta nas dopadnie.

– produkt na te czasy

Po pierwsze – to produkt o długiej dacie ważności. Okazuje się, że to ważne zwłaszcza w czasach pandemii, z którą świat się boryka. Aby zminimalizować częstotliwość wychodzenia do sklepu, warto mieć w zanadrzu zapas dobrej jakości produktów w puszce. Na przykład ryby Graal. Nie zawierają konserwantów, charakteryzują się dużą różnorodnością smaków, występują zarówno w wersjach klasycznych, jak i np. w wersji dla diabetyków, lub dla osób szukających szybkich, gotowych zdrowych przekąsek śledziowych czy dań z makreli. Co ważne – żywność w puszkach  jest poddawana w procesie wytwarzania działaniu bardzo wysokiej temperatury, zaś samo opakowanie jest bardzo szczelne i chroni żywność przed dostępem powietrza. Ten posiadający prawie 200 lat sposób konserwowania jedzenia nie wymaga dodatku chemii. Nie używa jej również Graal. Dlatego nie znajdziemy konserwantów w rybach z puszek tej marki.

Po drugie – jeśli chodzi o wartość odżywczą ryb w puszce, to trzeba podkreślać, że jest ona porównywalna ze świeżymi rybami! zawierają kwasy Omega 3. Badania m.in. Morskiego Instytutu Rybackiego wskazują, że nie ma istotnych różnic między zawartością poszczególnych witamin czy składników mineralnych pomiędzy świeżą rybą, a tym samym rodzajem ryby puszkowanej. Co więcej, mogą być nawet bardziej wartościowe pod pewnymi względami – na przykład w przypadku kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, w zależności od gatunku ryb. Ryby są bowiem znane ze szczególnie korzystnej zawartości tych dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Te tłuszcze mają działanie przeciwutleniające, antymiażdżycowe, nawet antynowotworowe i wspomagające układ nerwowy, a także… eureka – odpornościowy!

Po trzecie – to także źródło białka. A białko nie jest jedynie budulcem mięśni, ale także aktywnie działających w celach odpornościowych enzymów i komórek. Niedobory białka w diecie mogą prowadzić do zmniejszenia liczebności i aktywności przeciwciał – czyli jednych z tych komórek, które są produkowane w organizmie po wniknięciu do niego szkodliwych, obcych białek. Pogorszenie odporności, a więc większa podatność na wszelkiego rodzaju infekcje, to poza obniżeniem masy ciała i apatią, jedne z najważniejszych objawów wskazujących na niedobór białka w diecie.

Po czwarte – witaminy obecne w rybach to przede wszystkim te rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, D. Okazuje się, że są to kluczowe witaminy także dla przebiegu procesów odpornościowych. Niedobór witaminy A zwiększa ryzyko zachorowania na choroby zakaźne (a więc i wirusowe!) i śmiertelności z nimi związanej. Witamina E to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które walczą ze stanem stresu oksydacyjnego (a stan ten ściśle wiąże się z obniżeniem obrony odpornościowej). Zaś niedobory witaminy D prowadzą do pogorszenia funkcji makrofagów (komórek odpowiedzialnych za usuwanie obcych mikroorganizmów z ciała człowieka) oraz peptydów antybakteryjnych.

Po piąte – ostatnie, choć nie najmniej ważne – ryby z puszki można podawać na przeróżne sposoby. Pasty kanapkowe, sałatki, zapiekanki, podawanie do grzanek, także jako dodatek do pizzy – przepisów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele i metoda podania zależy tylko i wyłącznie od inwencji kucharza. Jeśli szukasz ciekawych i nieoczywistych przepisów na dania z rybą z puszki, odwiedź

Źródła:

Kościej A. i wsp.: Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci. Probl Hig Epidemiol 2017, 98(2): 110-117.

Dymarska E.: Czynniki modulujące układ immunologiczny człowieka. Zeszyty Naukowe PWSZ im. Witelona w Legnicy. Nr 19(2)/2016, s. 21-37.

[dostęp dn. 17.03.2020 r.]

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze