5 przepisów na słodkie i zdrowe desery

Uwielbiasz słodycze? Marzysz o smakołykach, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Oto 5 idealnych przepisów na zdrowe desery, które uszczęśliwią twoje kubki smakowe według Moniki Mrozowskiej.

Kokoryż

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 150 g malin
  • 200 g borówek amerykańskich
  • olej kokosowy do posmarowania foremek

Sposób przygotowania: Ugotowany ryż jaśminowy mieszamy z mlekiem kokosowym, cukrem trzcinowym, ziarenkami wanilii i malinami. Ceramiczne foremki smarujemy olejem kokosowym. Do każdej z nich nakładamy porcję ryżu z mlekiem i malinami. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopnic ok. 15 minut. Na jeszcze gorące porcje deseru nakładamy świeże borówki.

 

Kolorowy zawrót głowy

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe mango
  • 150 g żurawiny
  • 130 g masła
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g drobnej mąki ryżowej
  • masło do posmarowania foremek

Sposób przygotowania: Masło kroimy na małe kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dorzucamy masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Następnie kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 6 godzin. Najlepsze ciasteczka wychodzą z ciasta, które leżakuje w lodówce całą dobę.

Gotowe ciasto dzielimy na 10 części i każda z nich wykładamy foremkę do babeczki. Ciasto jest niezwykle kruche, więc musimy to robić bardzo ostrożnie. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) ok. 15 minut, dopóki się nie przyrumienią. Mango obieramy ze skóry i miksujemy z żurawiną na jednolity mus. Upieczone babeczki studzimy, a następnie wypełniamy owocowym nadzieniem.

 

Krem na chandrę

Składniki:

  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g daktyli
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania: Śliwki i daktyle gotujemy 5 minut, a następnie miksujemy razem z wodą z gotowania oraz bananem na gładki krem.

 

Makowie amarantowiec

Składniki:

  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/3 szklanki poppingu z amarantusa
  • ok. 70 g migdałów bez skórki
  • ok. 150 g maku mielonego
  • ok. 200 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • ok. 50 g rodzynek
  • tłuszcz (np. olej ryżowy) do posmarowania formy

Sposób przygotowania: Śliwki zalewamy mlekiem ryżowym i gotujemy (żeby stały się jak najbardziej miękkie). Następnie miksujemy je na jednolitą masę i mieszamy ze zmielonym makiem, amarantusem, skórką z pomarańczy i poszatkowanymi rodzynkami. Migdały miksujemy na proszek i dodajemy do maku ze śliwkami. Całość dokładnie mieszkamy. Przekładamy do okrągłej foremki wysmarowanej np. olejem ryżowym i mocno ugniatamy. Ozdabiamy migdałami lub orzechami nerkowca. Odstawiamy na minimum 6 godzin do „zastygnięcia”. Z tej samej masy możemy przygotować niewielkie, okrągłe makówki, które najlepiej powkładać do kolorowych papierowych foremek. W ten sposób staną się świetnym prezentem dla fana słodkich, małych przekąsek.

 

Na jagody

Składniki: Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej graham
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 200 g drobno mielonego tłustego twarogu
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • ok. 100 g rodzynek chilijskich

Polewa:

  • 100 g jagód (mogą być mrożone)
  • płaska łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z masłem, śmietaną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ciasto ugniatamy. Jeżeli jest zbyt suche, możemy dodać jeszcze trochę śmietany. Po wyrobieniu wykładamy ciastem spód oraz ścianki małej tortownicy (o średnicy ok. 17 cm) wysmarowanej masłem. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, a następnie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy od góry i dołu ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Twaróg miksujemy z bananami. Dodajemy rodzynki i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jagody gotujemy z cukrem ok. 5 minut, żeby zredukować sok. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i schładzamy. Na wypieczony spód delikatnie nakładamy masę serowo-bananową, a następnie polewamy odparowanym sosem jagodowym.

 

Więcej przepisów w książce „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” Moniki Mrozowskiej, wyd. Zwierciadło. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.