1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Materiał partnera

Znajdź idealną kawę ziarnistą! 3 kryteria wyboru, które warto wziąć pod uwagę

(Fot. materiały partnera)
Kto z nas nie lubi napić się pysznej, aromatycznej kawy? Część osób zapewne znalazła już swoją ulubioną kawę ziarnistą. Jednak jeśli jeszcze szukasz swojego ideału lub chcesz spróbować nowych smaków, to w poniższym artykule mamy kilka rad, jak znaleźć najlepszą kawę dla siebie.

Metoda parzenia

Najprostszym podziałem, z którego możemy skorzystać i który już może pomóc nam znaleźć idealne ziarna, to rozróżnienie ze względu na metodę parzenia. Jeśli przygotowujemy kawę w kawiarce, bądź w ekspresie ciśnieniowym, warto wybrać kawy dedykowane pod espresso. Natomiast jeżeli parzymy metodami alternatywnymi – w dripie, Chemexie, Aeropressie – lub w ekspresie przelewowym, to wybierajmy kawy ziarniste z Coffeedesk, dedykowane przelewowym metodom.

Stopień palenia ziaren

Wielu osobom kawa kojarzy się z bardzo ciemnym wypałem i intensywną gorzkością, którą jedni uwielbiają, a inni starają się załagodzić mlekiem i cukrem. Jeśli nie przepadasz za tym smakiem kawy, są jeszcze dwa inne stopnie palenia, które może bardziej przypadną Ci do gustu.

Średni stopień palenia – staje się coraz bardziej popularny i doceniany przez fanów espresso i kaw mlecznych, którzy nie przepadają za goryczką ciemno palonych ziaren. Ten stopień palenia pozwala uwolnić z ziaren więcej słodyczy i aromatycznych nut owoców i orzechów.

Ziarna palone w stopniu jasnym to idealny wybór do metod przelewowych. Kawy jasno palone posiadają intensywne nuty smakowe, charakteryzują się wyższą słodyczą i pożądaną kwasowością (nie mylić z kwaśnością!), a zaparzanie ich metodami alternatywnymi pomaga dodatkowo wydobyć z nich to, co najlepsze w smaku.

Kraj pochodzenia

Ostatnim kryterium, któremu się dzisiaj przyjrzymy, jest kraj pochodzenia. Ma on szczególne znaczenie w przypadku kaw średnio i jasno palonych. Smak kawy zależy od ziemi, na której ona wyrasta, dlatego pomiędzy poszczególnymi kontynentami i krajami bywają duże różnice smakowe.

Kawy z Brazylii to najbardziej klasyczne w smaku kawy i są idealne dla osób dopiero poszukujących nowych smaków. Znaleźć można w nich dużo nut czekoladowych i orzechowych. Taka kawa najczęściej jest delikatna w smaku i posiada niską kwasowość.

Kawy z Kolumbii to również kawy o klasycznym profilu smakowym, jednak posiadają więcej owocowych nut niż kawy z Brazylii – idealne dla fanów tradycyjnych smaków z odrobinką szaleństwa.

Etiopia – uznawana za miejsce narodzin kawy. Ziarna z Etiopii są absolutnie wyjątkowe w smaku i – podobnie jak inne kawy z Afryki – znacznie różnią się od kaw z Ameryki Południowej i Środkowej. W kawie z Etiopii odnaleźć można prawdziwe bogactwo aromatów – nuty cytrusowe, intensywnie owocowe, ziołowe, kwiatowe, a nawet herbaciane.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze