Wlać ciepłe mleko do miski, dodać 1–2 łyżki mąki orkiszowej, cukier i drożdże. Wymieszać, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać 3 rodzaje przesianej mąki, dodać oliwę, sól, powoli wlewać wodę, zaczyn i wyrabiać ciasto 15–20 minut. Gdy będzie już elastyczne, włożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na 4 kulki, każdą rozpłaszczyć w rękach i wyłożyć dno małej tortownicy. Posmarować sosem pomidorowym, posypać startym kozim serem, odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut, a następnie piec 15–20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przyrządzić sos do sałatki. Do miseczki włożyć musztardę i po kropelce dodawać oliwę, mieszając. Do tego rozgnieciony ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i pieprz.
Cukinie umyć, nożem szczelinowym pokroić w cieniutkie paski, włożyć do garnka z wkładką do parowania i trzymać około 3 minut pod przykryciem, tak by cukinia pozostała chrupka. Umyte liście rukoli, szpinaku, pokrojoną w paseczki paprykę oraz przygotowaną wcześniej cukinię wyłożyć na ciepłą pizzę. Obficie polać sosem.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!