1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa pieczarkowa z kasztanami – przysmak jesieni

(Fot. iStock)
Liście mokre pod butami, kasztany w kieszeni… Przemykam parkiem, a wiatr wyrywa mi parasolkę. Zahaczam o bazarek i od razu zauważam koszyk z kasztanami. Błyszczący brąz, idealnie gładka skórka. Kupuję porcję, dobieram jeszcze kilka innych rzeczy i wracam gotować krzepiącą zmysły zupę.

Zupa pieczarkowa z kasztanami

Składniki

  • jadalne kasztany 200 g
  • pieczarki 200 g
  • ziemniaki 100 g
  • szalotka 1
  • ząbek czosnku 1
  • masło klarowane 3 łyżki
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por
  • sól i pieprz do smaku
  • gałązki tymianku

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Stożki kasztanów nacinamy ostrym nożykiem na krzyż i rozkładamy je na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika.

Pieczemy, aż zaczną pękać w miejscu nacięcia – ok. 30 minut. Wyjmujemy blachę i zostawiamy, aby kasztany przestygły.

Nie należy mylić kasztanów jadalnych z owocami kasztanowców zwyczajnych, czyli drzew, które rosną w parkach – ich owoce nie są jadalne. (Fot. iStock)

Obieramy je wtedy ze skóry i odkładamy. Kiedy pieką się kasztany, obieramy i myjemy włoszczyznę, dodajemy sól i pieprz i gotujemy na wolnym ogniu bulion – 30 minut.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Siekamy szalotkę i czosnek.

Na łyżce masła podsmażamy plasterki pieczarek – na brązowy kolor – i przekładamy do naczynia. Na tej samej patelni podsmażamy ziemniaki, szalotkę i czosnek.

Ziemniaki, szalotkę i czosnek przekładamy do garnka, zalewamy przecedzonym przez sito bulionem i gotujemy 20 minut.

Kasztany kruszymy i podsmażamy na patelni na ostatniej łyżce masła. Dodajemy je do zupy razem z pieczarkami.

Gotujemy wszystko razem 10 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy zupę do misek i posypujemy listkami tymianku.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze