1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Jagnięce kofty z dipem jogurtowo-miętowym

Jagnięce kofty z dipem jogurtowo-miętowym

(7 porcji) 500 g mielonej jagnięcinę 2 drobno posiekane ząbki czosnku ½ drobno posiekanej cebuli 1 posiekana papryczka chilli 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala ½ łyżki mielonych nasion kuminu ½ łyżki mielonych nasion kozieradki 1 żółtko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 200 ml jogurtu grackiego lub bałkańskiego Sól i pieprz Patyczki do szaszłyków

(7 porcji)

500 g mielonej jagnięcinę

2 drobno posiekane ząbki czosnku

½ drobno posiekanej cebuli

1 posiekana papryczka chilli

1 łyżka mieszanki przypraw garam masala

½ łyżki mielonych nasion kuminu

½ łyżki mielonych nasion kozieradki

1 żółtko

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

200 ml jogurtu grackiego lub bałkańskiego

Sól i pieprz

Patyczki do szaszłyków Jogurt mieszamy z miętą, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. W misce mieszamy mięso z przesmażona cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby aromaty przypraw się połączyły. Następnie formujemy kofty nabijamy na patyczki i smażymy. Przed sylwestrową imprezą kofty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podgrzewamy. Podajemy ze schłodzonym dipem jogurtowym i cytryną.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze