(10 porcji)
1 kura z chowu ekologicznego
300 g mięsa wołowego z kością
3 obrane marchewki
1 por
2 obrane korzenie pietruszki
½ obranego korzenia selera
½ cebuli opalonej na kuchenką
1 ząbek czosnku
¼ kapusty włoskiej
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
Sól i pieprz
Wszystkie składniki wstawiamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy na mały ogień. Uważamy aby rosół nie zagotował się zbyt intensywnie, wówczas zmętnieje. Gdy tak się stanie od razu polejmy lustro zupy 100 ml zimnej wody (spowoduje to także, że szumowino opadną na dół garnka). Rosół gotujemy około 3 godzin, gdzie po 1,5 godzinie wyciągamy z wywaru kapustę włoską. Po odcedzeniu doprawiamy solą i pieprzem. Kurę obieramy z mięsa. Tak samo postępujemy z wołowiną. Rosół regeneracyjny musi zawierać jak najwięcej składników. Podajemy go więc z mięsem z kurczaka marchewką, natką pietruszki i mięsem wołowym.