Agnieszka Maciąg od dawna promuje zdrowy tryb życia i śmiało można powiedzieć, że jest jego znakomitą ambasadorką. W swojej najnowszej książce „Smak wiecznej młodości” dzieli się z czytelniczkami swoimi ulubionymi przepisami. Oto kilka wybranych dań.
(dla 4–5 osób):
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 szklanka ryżu basmati,
5 szklanek wody,
½ brokułu lub kalafiora podzielonego na różyczki,
2 średniej wielkości pokrojone marchewki,
2–3 pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory,
1 łyżka masła klarowanego,
2 łyżeczki startego lub drobno posiekanego imbiru,
2 łyżeczki nasion kuminu,
2 łyżeczki przyprawy curry,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżka soku z cytryny, duża garść posiekanej kolendry,
sól himalajska lub kłodawska do smaku.
Ryż z soczewicą i warzywami to podstawowe danie joginów, w tym urodzonego w 1896 roku Swamiego Sivanandy – najstarszego człowieka świata. Ta potrawa odżywia, oczyszcza i wspiera organizm, który w sposób naturalny dąży do długowieczności. A przy okazji jest pyszna! Można powiedzieć, że to optymalne pożywienie dla istoty ludzkiej. (Fot. Robert Wolański)
Soczewicę i ryż umyj na sicie i odsącz. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz, wsyp kumin, a gdy uwolni aromat, dodaj pozostałe przyprawy oraz imbir. Wrzuć pokrojone marchewki, a po chwili różyczki brokułu lub kalafiora. Następnie dodaj ryż i soczewicę. Wymieszaj i przesmażaj przez chwilę, nieustannie mieszając. Dodaj wodę i sól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj z lekko uchyloną pokrywką przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzuć pomidory. Gotową potrawę dopraw sokiem z cytryny i w razie potrzeby – solą. Całość delikatnie wymieszaj widelcem i posyp posiekaną natką kolendry.
(dla 1–2 osób):
1 marchewka,
½–1 czerwona papryka,
½–1 niewielka cukinia,
2 garści porwanej na kawałki sałaty rzymskiej,
duża garść posiekanej natki pietruszki,
lekko prażony sezam do posypania
Dressing:
3–4 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
1 łyżka sosu sojowego jasnego,
2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju słonecznikowego bio,
2–3 cm startego korzenia imbiru,
sól i świeżo mielony czarny
pieprz do smaku.
Nasiona sezamu są niezwykle odżywcze, a kobietom w okresie menopauzy bardzo poleca się je ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego wapnia. Ta sałatka w szczególny sposób zadba o zdrowie twoich kości. (Fot. Robert Wolański)
Wszystkie warzywa umyj, osusz i pokrój na kawałki wedle uznania (ja zrobiłam z nich warzywne spaghetti). Składniki dressingu zmiksuj w misie blendera. Warzywa umieść w misce, dodaj dressing i całość delikatnie wymieszaj. Posyp z wierzchu sezamem.
(dla 1–2 osób):
2 szklanki pokrojonych pomidorów bez skórki,
1 czerwona papryka,
½ żółtej papryki,
sok z ½ cytryny lub limonki,
opcjonalnie 1 mała dymka,
opcjonalnie 1 mały ząbek czosnku,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
świeże zioła do podania (np.: szczypiorek, bazylia, oregano, tymianek, kolendra).
Kolorowe warzywa są pełne cennych przeciwutleniaczy, które pomagają nam przedłużyć młodość poprzez wymiatanie z organizmu wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie chorób. Oczyszczają nas, sycą i wzmacniają. Miseczka takiego gazpacho jest prawdziwą bombą witaminową – a jak smakuje! Najlepiej sięgać po nie latem, kiedy cieszą nas upalne dni. (Fot. Robert Wolański)
Czerwoną paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Wszystkie składniki z wyjątkiem żółtej papryki umieść w blenderze i zmiksuj. Latem wstaw do lodówki na 10–15 minut. Żółtą paprykę pokrój w drobniutką kostkę. Chłodnik wlej do miseczek, posyp z wierzchu kawałkami żółtej papryki i świeżymi ziołami.
(dla 2 osób):
1 dojrzałe mango, 1 szklanka malin lub truskawek, 1 szklanka naturalnego jogurtu kokosowego, stewia lub ksylitol do smaku, kilka listków świeżych ziół.
Dla mnie maliny, mango i jogurt kokosowy to smak raju. Taki mus uwielbia cała moja rodzina, cieszymy się nim w upalne letnie dni. Z dodatkiem świeżych ziół, takich jak mięta, melisa czy werbena, staje się deserem wykwintnym, a jednocześnie zachwycającym w swojej prostocie. (Fot. Robert Wolański)
Owoce umyj, oczyść, obierz i zmiksuj w blenderze z jogurtem i substancją słodzącą. Udekoruj listkami świeżej mięty.
(dla 2 osób):
4 jajka od kur z wolnego wybiegu, 1 łyżka mleka roślinnego bez cukru (np. ryżowego), 1 łyżeczka masła klarowanego, świeże zioła: koperek, bazylia, lubczyk, pokrojone pomidorki koktajlowe, kilka ugotowanych zielonych szparagów, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Omlet z dodatkiem trzech ziół to moje idealne niedzielne śniadanie. Do tego sałatka z pomidorów z ziołami oraz pyszne guacamole, które wyjadam z miseczki listkami cykorii lub kawałkami świeżej papryki. Po prostu pycha! (Fot. Robert Wolański)
Rozgrzej patelnię i rozpuść masło klarowane. W misce rozkłóć jajka, mleko roślinne, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Miksturę wylej na rozgrzane masło. Na wierzchu ułóż ugotowane szparagi i całość posyp posiekanymi ziołami. Omlet udekoruj pomidorkami koktajlowymi.
Smaż na średnim ogniu tak długo, aż masa jajeczna z wierzchu będzie zupełnie ścięta – możesz użyć w tym celu pokrywki.
Ponieważ matcha jest proszkiem, który słabo rozpuszcza się w wodzie, tradycyjnie używa się specjalnych szczoteczek do ubijania płynu, aby woda i proszek połączyły się w jednolitą całość. Postanowiłam ten rytuał trochę unowocześnić. Mam elektryczny spieniacz do mleka z funkcją stopniowego podgrzewania. Przygotowuję w nim matchę. Wlewam zimną wodę, dodaję wszystkie składniki i po chwili mam wspaniały napój o idealnej temperaturze. Spieniacz nie zagotowuje płynu, tylko go podgrzewa, co jest ważne, ponieważ w zbyt wysokich temperaturach matcha traci cenne właściwości.
SKŁADNIKI: 1 płaska łyżeczka ekologicznej matchy, ¼ łyżeczki ekologicznej mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, opcjonalnie odrobina miodu, ksylitolu lub stewii do posłodzenia, 1 niepełna szklanka wody, szczypta mielonego czarnego pieprzu.
Dodaję do matchy odrobinę kurkumy i imbiru. To istna bomba zdrowia i młodości! (Fot. Robert Wolański)
Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu, ksylitolu lub stewii umieść w spieniaczu. Po podgrzaniu i zmieszaniu przelej płyn do filiżanki i jeśli chcesz, trochę go posłódź.
Przepisy pochodzą z najnowszej książki Agnieszki Maciąg.
Agnieszka Maciąg "Smak wiecznej młodości", "Menopauza. Podróż do esencji kobiecości"; Wydawnictwo Otwarte. (Fot. materiały prasowe)