Szczypta nowoczesności na wigilijnym stole
Przedstawiamy 6 przepisów na świąteczne potrawy w nowoczesnej odsłonie. (Fot. Studio Zwierciadło)
Zobacz galerię
5 Zdjęć
Zapach barszczu, goździków, piernika – Na wigilijnym stole niezmiennie od lat te same potrawy. Lubię w okolicy świąt poeksperymentować z babcinymi recepturami. Chodzi przecież o smak, wrażenia i formy, a nie o najadanie się – zachęca Grzegorz Łapanowski. – Ta zabawa nie ma końca.
Zapach barszczu, goździków, piernika – Na wigilijnym stole niezmiennie od lat te same potrawy. Lubię w okolicy świąt poeksperymentować z babcinymi recepturami. Chodzi przecież o smak, wrażenia i formy, a nie o najadanie się. Ta zabawa nie ma końca – zachęca Grzegorz Łapanowski.
Ryba na trzy sposoby
(Fot. Studio Zwierciadło)
Smażony i marynowany pstrąg z cebulą, selerem i chlebem
Składniki na 4 porcje:Danie:
- usmażone kawałki pstrąga,
- marynata,
- 1 seler,
- 1 chleb wiejski,
- 1 czerwona cebula.
- 300 g cukru,
- 300 ml octu ryżowego,
- 1 l wody,
- 2 liście laurowe,
- 3 owoce ziela angielskiego.
- 4 filety pstrąga bez skóry,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 jajka,
- 100 g mąki,
- 100 g bułki tartej,
- 500 ml oleju rzepakowego.
Śledź w śmietanie z rukwią wodną, chrzanem i czarnuszką
Składniki na 6 porcji:Śledzie:
- 2 łyżki czarnuszki,
- 6 namoczonych filetów śledzia,
- 1 doniczka rukwi wodnej.
- 4 łyżki chrzanu,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.,
- 1 czerwona cebula,
- 5 łyżek majonezu,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 1 cytryna,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- cukier,
- sól i pieprz do smaku.
Śledź z korzennymi przyprawami, piklami z czerwonej cebuli, rodzynkami i ziemniakami
Składniki na 6 porcji:Śledź:
- 6 filetów śledzia z solanki,
- 1 goździk,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1 czerwona cebula,
- 400 ml octu ryżowego,
- 800 ml wody,
- 400 g cukru.
- 100 g rodzynek,
- 1 goździk,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 20 ml rumu.
- 3 kg ziemniaków,
- 1 gałązka świeżego lubczyku,
- 1 pęczek koperku,
- sól do smaku.
Domowy pasztet z pistacjami z żurawiną
(Fot. Studio Zwierciadło)
Składniki na foremkę ok. 30 x 12 cm:
- 600 g łopatki wieprzowej,
- 400 g podgardla,
- 600 g wołowego,
- 600 g cielęciny środkowej,
- 100 g wątróbki drobiowej,
- 2 liście laurowe,
- 100 g pistacji,
- 6 owoców ziela angielskiego,
- 5 cebul,
- 4 jajka,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz do smaku,
- 200 g oleju,
- bułka tarta do wysypania foremek,
- 200 g dżemu z żurawiny,
- 100 g smalcu wieprzowego
Zupa rybna z pulpecikami z karpia
(Fot. Studio Zwierciadło)
Składniki na 4 porcje:
Zupa rybna:
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 1 koper włoski,
- 3 liście limonki (kafiru),
- 1 gwiazdka anyżu,
- 2 l wywaru rybnego,
- 1 łyżka oleju,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego,
- sól i pieprz do smaku.
- 2 filety z karpia bez skóry,
- 60 g bułki tartej,
- 2 jajka,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 30 g mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- 500 ml oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Domowe pierniczki
(Fot. Studio Zwierciadło)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g miodu,
- 50 g miodu gryczanego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżka sody,
- 2 jajka,
- 150 g masła,
- opakowanie przyprawy do piernika.