Fasolkę mung dal możemy zamienić na każdą inną fasolkę i przygotować dal według tego przepisu.
Pamiętamy, że każdą fasolę należy namoczyć na noc i im większa fasolka, tym dłużej ją gotujemy. Jeśli używamy zielonej fasolki mung moczymy ją na noc lub przez minimum 2 godziny.
4-6 porcji
Składniki:
-
1 szklanka żółtej fasolki mung (w połówkach – „Split yellow mung dal”)
-
3 szklanki wody
-
2 cm świeżego imbiru drobno pokrojonego
-
1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
-
1/3 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie Fasolki:
-
Wypłucz namoczoną fasolkę. W dużym garnku połącz fasolkę i wodę; zagotuj.
-
Zmniejsz ogień i gotuj przez 20-25 minut.
Przygotowanie Vagar:
-
1 łyżka masła ghee lub oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka nasion kminu (cumin seeds)
-
1 łyżka świeżego imbiru pokrojonego drobno
-
1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
-
1/3 łyżeczki kurkumy
-
½ - 1 mała papryczka chilli (jako opcja)
Na patelni podgrzej oliwę lub masło. Dodaj nasiona kminu i podsmaż lekko przez 30 sekund. Dodaj sól, następnie imbir i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pozostałe przyprawy i podgrzewaj przez 30 sekund.
Wlej Vagar do Dal i wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki soku ze świeżej limonki lub cytryny (do smaku).
Przed podaniem posyp świeżą kolendrą lub zieloną pietruszką.
Podawaj z ryżem i warzywami.
Zrób test na doshę i sprawdź jakie potrawy Ci służą!