Składniki na 2 porcje: 100 g fety; 200 g arbuza; 8–12 gałązek
tymianku cytrynowego; 6 łyżek cukru; 2 łyżki wody; 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu; 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Połamać fetę i arbuza dłońmi na nieduże kawałki. Można też pokroić nożem, ale lepiej użyć palców.
Z połamanych kawałków ułożyć pakieciki, np: arbuz/ /feta/arbuz, i obwiązać gałązką tymianku. Posypać cynamonem i kardamonem. Obsypać nitkami karmelu.
Karmel: na patelnię wsypać cukier, dodać wodę i mieszając prażyć tak długo, aż zamieni się w błyszczącą brązową ciecz. Zdjąć z ognia i widelcem „wyciągać” nitki.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!