- kasza jaglana 1/4 szklanki
- nerkowce* 1 łyżka
- olej rzepakowy 3 łyżki
- czosnek granulowany 1 łyżeczka
- Ocet ryżowy 2 łyżeczki
- sok z cytryny 1,5 łyżki
- mielona papryka 1 łyżeczka
- gorąca wody** 1/4 szklanki + 3-5 łyżek
- sól, pieprz, cukier do smaku
*nerkowce można zastąpić migdałami bez skórki
**ile łyżek wody dodamy, zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, pamiętajcie, że sos po wystygnięciu trochę zgęstniejeGotujemy 1/4 szklanki kaszy jaglanej, zalewając ją około 3/4 szklanki wody. Często mieszamy i dolewamy więcej wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Czas gotowania to około 15-20 minut.
Do ugotowanej jaglanki dodajemy nerkowce,czosnek, ocet, sok z cytryny, paprykę, olej i gorącą wodę. Ile wody dodamy zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Polecam dolewać stopniowo. Blenderujemy wszystko cierpliwie, aż uzyskamy idealnie gładką masą. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem.
Odstawiamy i czekamy, aż wystygnie. Sprawdzamy konsystencję, ewentualnie dolewamy wody i doprawiamy według uznania.Smacznego!
Całość (200ml):
605 kcal
białko: 7,5 g; tłuszcze: 48 g; węglowodany: 36 g, błonnik: 2 g;
żelazo: 2 mg; wapń: 10 mg; cynk: 1,5 mg
1 łyżka:
43 kcal
białko: 0,5 g; tłuszcze: 3,4 g; węglowodany: 2,6 g, błonnik: 0,14 g;
żelazo: 0,14 mg; wapń: 0,7 mg; cynk: 0,1 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Do niedawna uważałam, że najbardziej uniwersalnym składnikiem świata są orzechy nerkowca. Można z nich zrobić praktycznie wszystko. Cudownie kremowe surowe ciasta, słodkie kremy, różnorakie sosy, a nawet sery wegańskie. Same w sobie również są wyśmienite, dorzucić je można do sałatek, ciast i lodów. Na dodatek są bardzo odżywcze, pełne białka, witamin i minerałów.
Wydawałoby się, że są bezkonkurencyjne. Jednak, gdy tak zachwycałam się nerkowcami, w mojej kuchni rozgościła się cicha i nieśmiała konkurencja, kasza jaglana. Ta niepozorna, drobniutka kaszka zaskakuje możliwościami jakie posiada. Można z niej upichcić pyszny farsz do naleśników, kremowy budyń, nadzienie do tarty, a nawet sam spód do tarty! Pasuje i na słodko i na słono. Kasza jaglana jest nawet w stanie zamienić się w pyszny, idealnie gładki majonez!
Sos majonezowy z kaszy jaglanej sam w sobie posiada również wiele możliwości rozwoju. Może być bardziej gęsty i doprawiony, idealny na kanapki. Łagodny do tradycyjnej sałatki jarzynowej. A gdy dodamy więcej wody i kilka ząbków czosnków, wyczarujemy przepyszny sos czosnkowy. Może beszamel do lazanii ze szpinakiem? Nic prostszego, wystarczy dodać trochę musztardy lub płatków drożdżowych. Możemy dowolnie żonglować jego konsystencją i intensywnością smaków. Niezła ta jaglanka, prawda?
Do tego zdrowa, odżywcza i niskokaloryczna.
Jednak, żeby nerkowce nie poczuły się na przegranej pozycji, też zostały zaproszone do majonezu i razem z jaglaną świetnie dogadują się w kwestii kremowości.