Składniki
- jajka na biszkopt 8 szt
- cukier na biszkopt 1 szklanka
- ocet na biszkopt 1 łyżeczka
- soda oczyszczona na biszkopt 1 łyżeczka
- mąka tortowa na biszkopt 6 czubatych łyżek
- sól na biszkopt na biszkopt 1 szczypta
- esencja wanilii na biszkopt 1 łyżeczka
- ser mascarpone na krem 50 dag
- żelatyna na krem 3 łyżeczki
- cukier puder na krem 3 łyżki
- mleko na krem 8 łyżek
- esencja z wanilii na krem 1 łyżeczka
- śmietanka kremówka 36 % na krem 500 ml
- mocny napar z kawy na krem 100 ml
- likier kawowy, czekoladowy albo amaretto na krem 100 ml
- gorzka czekolada na krem 10 dag
- kako na krem 2 łyżki
Sposób przygotowania
Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek, następnie dodać cukier i esencję z wanilii - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 25 minut.
Krem: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Serek mascarpone utrzeć z mlekiem, esencją z wanilii i cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę.
Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem oprószyć proszkiem kakao. Podsumowanie przepisu
Dla miłośników kawy.... trzeba po prostu spróbować :)