fbpx

Pieczone buraki z grilla z serem feta i dukkah

Pieczone buraki z grilla z serem feta i dukkah
(Fot. Martin Nordin/Wydawnictwo Zwierciadło)

Z buraków – choć to krajowe i tanie warzywo – można zrobić wytworne dania. Oto przepis szwedzkiego kucharza Martina Nortina na lekki  i elegancki posiłek idealny na gorące letnie popołudnie.

Dla 6 osób:

  • 6 małych buraków
  • 6 kromek chleba na zakwasie, masło
  • 60 g sera feta, najlepiej koziego
  • 6 łyżeczek przyprawy dukkah
  • mieszanka świeżych ziół, np. oregano, natki pietruszki, liści pachnotki i bazylii sól w płatkach

Przygotowanie:

1.Na połowie grilla ułóż węgiel albo szczapy drewna, żeby mieć miejsce na późniejsze pieczenie buraków w cieple pośrednim. Rozpal ogień i kiedy będzie się porządnie palić, połóż buraki bezpośrednio na węglu, żeby opaliła się ich zewnętrzna warstwa. Obróć kilka razy szczypcami. Następnie wyjmij je z żaru, połóż ruszt na grillu i ułóż buraki po stronie, gdzie nie ma opału. Przykryj pokrywą i podpiekaj w cieple pośrednim przez godzinę, aż staną się całkiem miękkie. Możesz sprawdzić temperaturę wewnętrzną, powinna wynosić ponad 60 stopni.

2. Kiedy buraki nieco przestygną, obierz je ze skórki.

3. Rozpal jeszcze raz porządnie ogień. Weź kromki chleba i posmaruj je masłem. Zgrilluj je najpierw szybko na stronie bez masła, następnie odwróć masłem do dołu i grilluj aż do uzyskania wyraźnych śladów rusztu.

4 Pokrój buraki na plasterki i posyp je kruszonym serem feta. Ułóż na chwilę na ruszcie, aż ser się lekko rozpuści.

5 Na każdej kromce połóż kilka plasterków buraka z serem, posyp odrobiną dukkah i na wierzchu ziołami z solą.

Więcej ciekawych przepisów na wegańskie i wegetariańskie dania w książce Martina Nordina, którego pomysły na dania  oraz instagramowy profil martin_nordin, są źródłem inspiracji dla wegetarian na całym świecie. Z jego książki „Ogniem i dymem” dowiesz się jakie warzywa można wędzić lub żarzyć w węglu, a które po prostu upiec lub grillować.

Ogniem i dymem
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze