fbpx

Alergie pokarmowe u dzieci

Alergie pokarmowe u dzieci
123RF.com

W dzisiejszych czasach alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne. Taki stan spowodowany jest nieprawidłowo funkcjonującym układem odpornościowym organizmu.
Na osłabienie odporności ma wpływ sposób odżywiania oraz coraz większe zanieczyszczenie środowiska. Obecnie coraz więcej dzieci cierpi na alergię.

Często taki stan jest wrodzony i spowodowany nieodpowiednio dobraną dietą matki, która wpływa na zdrowie dziecka jeszcze w okresie ciąży. Na zwiększenie odporności i ogólny dobry stan zdrowia przyszłej matki wpływają pokarmy pełnowartościowe, przygotowane w odpowiedni sposób, czyli gotowane. Obecnie coraz mniej osób zjada gotowane posiłki. Najczęściej zadowalamy się słodkimi musli zalewanymi zimnym sokiem lub mlekiem, kanapkami, surówkami, zimnymi przekąskami. Ciekawa jestem, ile osób spośród czytających ten artykuł je ciepłe, gotowane śniadania i takie serwuje swoim dzieciom, niezależnie od ich wieku?

U małych dzieci,alergiczna reakcja organizmu występuje właśnie wtedy, gdy ich układ pokarmowy jest osłabiony, a tym samym trawienie pokarmu jest utrudnione.

W takiej sytuacji z jednej strony należy unikać alergenów, czyli substancji zawartych w żywności powodujących pojawianie się objawów alergii, a z drugiej strony należy wzmacniać osłabiony układ pokarmowy poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Coraz większa obecność w żywności składników GMO również może przyczyniać się do powstawania alergenów, z którymi ludzkie ciało nigdy nie miało do czynienia. Pamiętać należy o tym, by produkty dla dzieci były najwyższej jakości.

Uważa się, że dla niemowląt najlepszym pokarmem jest mleko matki, z zastrzeżeniem, że matka odżywia się odpowiednio – czyli unika produktów wpływających na zmniejszenie odporności. Tymi produktami są najczęściej słodycze i wszystkie produkty zawierające biały cukier, produkty mleczne, jajka, niegotowane surowe produkty i żywność wysoko przetworzona. Dzieci, które przez pierwsze pól roku swojego życia były karmione mlekiem matki, zostają zaopatrzone w najlepszą ochronę przed czynnikami wywołującymi alergie.

Gdy organizm dziecka reaguje alergicznie na niektóre produkty żywnościowe, jest to wskazówką, że dany produkt jest dla niego nieodpowiedni. Jeżeli organizm reaguje w ten sposób na nienaturalne, wysoko przetworzone, pozbawione składników odżywczych pożywienie, możemy powiedzieć, że jest to bardzo pomocne. Wtedy wiemy, które produkty należy usunąć z jadłospisu dziecka. Coraz częściej produktami wywołującymi reakcje alergiczne są również produkty uważane za zdrowe, a mianowicie pełnoziarnista pszenica, kukurydza, mleko i nabiał. Takie reakcje mogą pojawiać się wtedy, gdy produkty są źle ze sobą łączone. Otóż zalecane jest, by pełne ziarna łączyć tylko z warzywami zielonymi liściastymi lub nieskrobiowymi. Zwykle jemy (my i dzieci) te produkty w postaci kanapki i łączymy ją najczęściej z białkiem zwierzęcym, wędliną czy serem, a u wegetarian z pastami na bazie roślin strączkowych, czyli produktów wysoko białkowych.

Aby zbadać, na jakie produkty jesteśmy uczuleni my lub dzieci, warto zacząć prawidłowo łączyć pokarmy czyli: białka łączymy tylko z zielonymi i nieskrobiowymi warzywami. W jednym posiłku jest tylko jeden pokarm białkowy. Węglowodany, czyli zboża, płatki, makarony, chleby oraz warzywa takie jak dynia, marchew, ziemniaki, buraki łączymy z zielonymi nieskrobiowymi warzywami. Tu również w posiłku jest zalecany jeden składnik skrobiowy. Tłuszcze i oleje łączymy z zielonymi i nie skrobiowymi warzywami, węglowodanami i warzywami skrobiowymi oraz z kwaśnymi owocami. Też pamiętamy, że tylko jeden rodzaj tłuszczu lub oleju przypada na posiłek. Natomiast warzywa zielone liściaste łączymy z białkami , innymi warzywami, węglowodanami, olejami i kwaśnymi owocami takimi jak cytryna, limonka oraz z pomidorem.

Jeśli mimo takiego łączenia składników uczulenie nadal występuje, należy eliminować te pokarmy, na które my lub dziecko mamy największy apetyt. Warto zapisywać codzienne zmiany zarówno w jadłospisie jak i w reakcji organizmu. Gdy poprawa nadal nie następuje, usuwamy z jadłospisu niektóre składniki i dalej prowadzimy obserwację.

W przypadku alergii na pszenicę i inne zboża, jak również na soczewicę i rośliny strączkowe, można namaczać je przed gotowaniem, a przede wszystkim pozwolić im skiełkować. W kiełkach większość skrobi zmienia się w cukry proste, białko w wolne aminokwasy, a tłuszcz w wolne kwasy tłuszczowe. W kiełkach jest większa ilość witamin i minerałów. Te reakcje powodują, że kiełki roślin strączkowych, zbóż i innych nasion są łatwiejsze do strawienia. Dla dzieci kiełki można lekko podgotować.

Z jednej strony (na poziomie fizjologicznym) przyczyny alergii związane są ze słabą odpornością i zaburzeniami funkcji wątroby, a z drugiej strony (na poziomie psychologicznym) mogą mieć swoje źródło w poczuciu oddzielenia i izolacji oraz braku akceptacji w stosunku do otaczającego świata.

Dlatego podstawą zdrowego świadomego odżywiania dzieci jest troska o zapewnienie im bezpiecznego, pełnego miłości i cierpliwości otoczenia.