Żeń-szeń to najbardziej znane zioło rosnące w Azji, wykorzystywane od tysięcy lat w medycynie tradycyjnej. Uznaje się go za środek wzmacniający odporność psychiczną i fizyczną. Co jeszcze warto wiedzieć o żeń-szeniu?
Surowcem leczniczym żeń-szenia jest korzeń. Naukowcy znaleźli w nim wiele substancji aktywnych, do których zalicza się m.in. ginsenozydy. Przypisuje się im właściwości antynowotworowe, a ponadto zapobiegają powstawaniu zakrzepów we krwi, obniżają poziom cholesterolu i zwiększają odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, a także poprawiają koncentrację i pamięć. Dzięki nim hemoglobina przenosi więcej tlenu do krwi, co sprawia, że organizm ma więcej energii i przez to może efektywniej pracować.
Żeń-szeń powinni zażywać sportowcy w okresie intensywnego treningu, ponieważ obniża on poziom kwasu mlekowego we krwi, który powoduje tzw. zakwasy. Dodatkowo żeń-szeń poprawia ogólną przemianę materii. Badania wykazały, że roślina ta zmniejsza uszkodzenie wątroby przez związki toksyczne, tj. alkohol i leki.
Ekstrakt z żeń-szenia dodawany jest do kremów anty-aging – regenerujących i odmładzających, toników i maseczek do twarzy oraz odżywek do włosów. Kosmetyki z żeń-szeniem zalecane są do każdego rodzaju skóry, szczególnie dla osób narażonych na długotrwałe działanie stresu, promieniowania słonecznego UV i zanieczyszczeń środowiska.
Żeń-szeń nie jest polecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także dzieciom. Przeciwwskazany jest również osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz u których występuje arytmia serca. Ponieważ żeń-szeniowi przypisuje się właściwości przeciwzakrzepowe, powinny go unikać także chorzy na hemofilię i inne zaburzenia krzepnięcia krwi. W badaniach wykazano, że roślina ta obniża poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny sięgać po nią osoby ze skłonnościami do hipoglikemii.
Preparaty z żeń-szenia należy przyjmować zgodnie z zaleceniami. Ich przedawkowanie może spowodować: wzrost ciśnienia krwi, bezsenność, bóle głowy, nerwowość, a także wywołać biegunkę i zmiany skórne.