Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu. Dlatego warto zadbać o wzbogacanie diety o
produkty budujące odporność.
Przed chorobą można bronić się na dwa sposoby: jeść jeszcze więcej produktów roślinnych niż podczas pozostałych pór roku lub wzbogacać dietę o produkty z innych grup, w których zawartość składników odżywczych utrzymuje się na stałym poziomie niezależnie od warunków atmosferycznych. Najlepiej wykorzystać oba rozwiązania.
Jakie produkty w naturalny sposób zwiększą odporność?
Pieprz cayenne
To nic innego jak rodzaj przyprawy o bardzo ostrym smaku, która należy do grupy Capsicum, a więc papryk chili. Aby uzyskać znany na całym świecie pieprz, papryki cayenne należy najpierw ususzyć, a następnie zmielić. Przyprawa ta jest dobrze znana i używana do różnych potraw (sosy, dressingi,
zupy), jednak wiele osób zapomina o jej działaniach leczniczych. Ma ona następujące właściwości: przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz
antyrakowe, a do tego wspomaga pracę układów: odpornościowego, pokarmowego i krążenia. Ta ostra przyprawa zwiększa produkcję białych krwinek, które oczyszczają komórki i tkanki z toksyn, dzięki czemu możliwe jest zwalczenie
chorób wirusowych. Natomiast jej właściwości rozgrzewające zwiększają temperaturę cała, co przyczynia się do większej aktywności układu immunologicznego.
Dynia
Ta roślina jest prawdziwą skarbnicą witamin: A, B1, B2, C oraz PP. Ma właściwości przeciwzapalne, a także podnosi
odporność organizmu. Dynie można spożywać na różne sposoby, w postaci: pestek, koktajli, zupy krem, a nawet oleju. Pestki z dyni są bogatym źródłem witaminy E, naturalnych antyoksydantów, czy beta-karotenu. Olej wytwarzany z tego warzywa zwiększy wchłanialność witamin, a dynia podawana w postaci zupy krem dodatkowo rozgrzeje organizm. Ta roślina jest także cennym źródłem
witaminy C, dzięki czemu wprowadzenie jej do diety w znacznym stopniu przyczyni się do zwiększenia odporności organizmu.
„W diecie, która ma wzmocnić odporność organizmu bardzo ważne są minerały - cynk, selen i żelazo, ponieważ hamują one rozmnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz zwiększają liczbę przeciwciał. Można je znaleźć zwłaszcza w: rybach, chudym mięsie, roślinach strączkowych, kiełkach, pestkach słonecznika, dyni i orzechach”, dyplomowany dietetyk i założyciel cateringu dietetycznego DietBox.pl, fot 123rf.com.
Szpinak
Szpinak jest bogatym źródłem składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia, a także witamin A, C, K, E. Zawiera również luteinę i inne karotenoidy, które między innymi podnoszą odporność organizmu oraz chronią przed udarem, czy miażdżycą. Składniki odżywcze zawarte w szpinaku działają także przeciwnowotworowo, krwiotwórczo i przeciwzapalnie. Nic dziwnego, że to warzywo plasuje na najwyższych pozycjach w rankingach najzdrowszych roślin. Aby mieć pewność, że optymalnie dbamy o naszą odporność, a do tego spożywamy smaczne posiłki, warto pomyśleć o połączeniu szpinaku z czosnkiem. Taka bomba witaminowa z całą pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, fot 123rf.com.
Łosoś
Zawarte
w rybach kwasy omega-3 są bardzo cenne dla naszego organizmu. Regularne spożywanie zdrowych kwasów tłuszczowych nie tylko pozytywnie wpłynie na odporność, ale także zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału, udaru mózgu, rozwoju komórek nowotworowych, czy wystąpienia cukrzycy. Spożywanie łososia oraz innych ryb jest szczególnie ważne w okresie zimowym, kiedy naturalna odporność organizmu spada, a odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie zwiększy prawdopodobieństwo na przetrwanie zimy bez przeziębienia, fot 123rf.com.
Jogurt naturalny
W zimowej diecie nie można lekceważyć nawet najbardziej podstawowych produktów, które znajdują miejsce na półce w niemal każdej lodówce – do tej grupy należy m.in. jogurt naturalny. Zawarte w nim żywe kultury bakterii pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Ponadto, w jogurcie naturalnym można znaleźć witaminę D, która zmniejsza ryzyko zachorowalności na przeziębienie lub grypę. Warto wprowadzić ten produkt do codziennej diety, np. dodając do niego różne owoce lub musli, fot 123rf.com.
Napój zimowy z imbirem
Imbir ma wiele właściwości leczniczych – m.in. działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi. Można go stosować zarówno zapobiegawczo, jak i w momencie, kiedy dolega nam już jakaś przypadłość. Napój imbirowy z dodatkiem cytryny i miodu skutecznie rozgrzeje i bardzo szybko postawi nas na nogi, fot 123rf.com.