Nasze babki wierzyły, że najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności jest picie mleka z czosnkiem i miodem. Taka mikstura oczywiście pomaga, jednak dziś mamy większy wybór. W sklepach pojawiły się produkty określane mianem super zdrowej żywości, tzw. superfoods.
Według lekarzy to słaba odporność, a nie zła pogoda, sprawia, że ciągle chorujemy. Warto więc wzmocnić nasz układ immunologiczny i po prostu – zdrowiej się odżywiać. Co szczególnie powinno znaleźć się w naszej zimowej diecie, radzi Michał Lasocki, właściciel firmy Intenson i pasjonat superzdrowej żywności.
Warto postawić na zielone koktajle z dodatkiem spiruliny, chlorelli czy młodego jęczmienia. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów i porad, jak je przyrządzić, także z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw.
Suszone owoce
Zamiast chipsów jedzmy suszone owoce żurawiny czy jagód goji. Ekspert poleca je zwłaszcza jako dodatek do herbaty lub musli. Dobrze smakują i dostarczają organizmowi niezbędnych witamin.
Warto uzupełnić dietę o nerkowce, orzechy pecan czy migdały. Orzechy mają co prawda dużo tłuszczu i kalorii, ale zawierają zdrowe tłuszcze. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do ciast, nadają się też na energetyzującą przekąskę.